Siirry sisältöön
Haku

Varsinais-Suomen liitossa on käynnissä selvitystyö kestävän energiahuollon tulevaisuudesta maakunnassa, koska energiamurros etenee nopeasti ja se vaatii huomioimista myös maankäytön suunnittelussa. Työ käsittelee fossiilittoman energian kehittymistä, tilatarpeita ja sijoittumista, ja se on taustaselvitys maakuntakaavoitukseen. Selvityksen sisältö on vaiheistettu kolmeen osaan:

Selvityksessä kuvataan teollisen aurinkovoiman hallinnollista ja taloudellista toimintaympäristöä, sen ympäristövaikutuksia sekä kriteerejä sen sijoittamiselle. Näkökulmat sijoittamiseen on ryhmitelty suotuisiin, rajaaviin ja ristiriitaisiin tekijöihin niin kutsutuksi monikriteeristöksi. Suotuisia tekijöitä ovat esimerkiksi sähkölinjojen, -asemien ja tiestön läheisyys. Sijoittumista rajaavat puolestaan luonto- ja kulttuuriarvot sekä asutus. Lisäksi tarkasteltiin ristiriitaisia, monisyisiä tekijöitä, jotka saattavat puoltaa tai kyseenalaistaa sijoittamista kun hanketapauksia ja niiden erityisiä ominaisuuksia tutkitaan tarkemmin. Monisärmäisiä tekijöitä voivat olla esimerkiksi yhteistuotanto muun energiantuotannon kanssa samalla alueella tai erityyppisille peltomaille sijoittaminen. Eri tekijät ryhmiteltiin suositeltavaksi monikriteeristöksi sijoittamiselle. Kriteeristön perusteella tehtiin vyöhykkeiset paikkatietoerittelyt maakunnan tasolla. Teollisen aurinkovoiman ympäristövaikutukset arvioitiin EU:n taksonomiaan pohjautuvan Ei merkittävää haittaa  -periaatteen jäsennyksellä, mikä on selvityssarjalle saadun ympäristöministeriön rahoituksen ehtona.   

Osaselvitys teollisen aurinkovoiman sijoittumisesta Varsinais-Suomessa valmistui toukokuussa 2024. Selvitys on julkaistu pdf-raporttina. Lisäksi paikkatietoerittelyjen teemakartoista on julkaistu erillinen karttapalvelu, jossa niihin voi tutustua tarkemmin. Raportti ja kartat ovat luonteeltaan tiedollisia esiselvityksiä maakuntakaavaprosessin taustoitukseksi. Taustaselvitykset eivät ole oikeusvaikutteisia kaava-asiakirjoja. Laadittu monikriteeristö on luonteeltaan Varsinais-Suomen liiton suositus. Kunnat ja muut osalliset voivat soveltaa kriteeristöä, kun työstävät hankekohtaisia ratkaisuja tarkempien lähtötietojen perusteella.  

Tutustu osaselvitykseen:

Maatuulivoiman sijoittumisen mahdollisuuksia Varsinais-Suomessa tutkittiin uudestaan, sillä voimaloiden koot ja tehokkuudet ovat kasvaneet yli kaksinkertaisiksi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Samalla myös niiden tilatarpeet ja vaikutukset ovat lisääntyneet. Toisaalta taas hallinnollinen ohjaus on tiivistynyt esimerkiksi ulkomelun kannalta. Varsinais-Suomen voimassa oleva tuulivoimavaihemaakuntakaava hyväksyttiin vuonna 2014, ja sen taustaselvitykset tehtiin 2010-luvun alussa.

Maatuulivoiman päivitysselvitys Varsinais-Suomessa 2025 aloitettiin kuvaamalla tuulivoimaloiden nykytilannetta ja vaikutuksia niiden tilatarpeiden, toimintaympäristön sekä Varsinais-Suomessa vähäisen toteutumisen kannoilta.  Selvityksen varsinaisessa analyysiosassa soveltuvia sijainteja etsittiin kolmessa vaiheessa: ensin päivitettiin lainsäädännöstä ja muusta suunnitteluohjauksesta johtuvat rajaukset suhteessa ihmiseen, luontoarvoihin, kulttuuriperintöön sekä kriittiseen infraan ja puolustukseen. Näiden kriteereiden perusteella tehtiin sijaintipohjainen poissulkuanalyysi. Tulosalueiksi saatiin yhteensä 30 vähintään yhden neliökilometrin kokoista mahdollisesti soveltuvaa aluetta. Toisessa erittelyvaiheessa konsultti FCG arvioi näiden alueiden soveltuvuutta seudullisina ryhminä ja maisemapainotteisesti. Kolmannessa lisätarkastelujen vaiheessa eriteltiin vielä suurimpien, mahdollisesti maakunnallisesti merkittävien alueiden vaikutuksia luonto- ja virkistysarvoihin.

Selvitysvaiheiden perusteella ehdotetaan, että jatkossa vaihemaakuntakaavan merkittäisiin yksi maakunnallisesti merkittävä tuulivoimaloiden alue sekä kolme pienempää tuulivoimaloiden kohdetta. Nämä kaikki ovat merkintöinä myös nykyisessä maakuntakaavassa, ja niille on tuulivoimapuistoja jo vireillä tai toiminnassa. Lisäksi yksi mahdollinen uusi kohde vaatii lisäselvityksiä.  Muut vanhat tuulivoiman merkinnät ehdotetaan poistettaviksi (yht. 17 aluetta, 12 kohdetta ja 1 selvitysalue), koska ne eivät valitettavasti täytä enää ajantasaisia kriteerejä soveltuville sijainneille.

Selvitykset taustoittavat maakuntakaavatyötä tiedollisesti, ja niitä tehdään lakisääteisesti. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia juridisia kaava-asiakirjoja, vaan tuottavat perusteltuja ehdotuksia maakuntakaavatyön monivuotiseen prosessiin. Tämä selvitys taustoittaa erityisesti vireillä olevaa Varsinais-Suomen vesien ja voimien vaihemaakuntakaavaa.

Tunnistetaan myös energian siirtoyhteyksien päivityspaineet ja muut nousevat fossiilittomat energiamuodot. Siirtoyhteyksistä eritellään sähkön suurjännitelinjoja ja vedyn verkostoja. Nousevilla energiamuodoilla tarkoitetaan ympäristölämmön eri muotoja (hukka, maa, ilma, vesi), vetyä ja synteettisiä polttoaineita, pienydinvoimaa sekä varastoimisen ja hiilidioksidin talteenoton ratkaisuja. Näistä suurin osa on asianmukaista käsitellä etupäässä kuntakaavatasolla, mutta niiden tilanne ja kehittyminen täytyy tunnistaa yleispiirteisesti myös maakuntakaavoituksen taustalle.

Selvitystyö toteutetaan vuorovaikutteisesti niin, että sen vaiheista ja alustavistakin osatuloksista kerrotaan ja keskustellaan jo selvitystyön aikana keskeisten osallisten kanssa.

Osaselvitysten tulokset raportoidaan ja julkaistaan näillä sivuilla. Kokonaisuus valmistuu loppukesällä 2025. Tuloksia sovelletaan maakuntakaavatyössä, ja osa niistä päätyy mahdollisesti myös maakuntakaavamerkinnöiksi ja -määräyksiksi seuraavaan vaihemaakuntakaavaan.

Selvitykselle on saatu avustus ympäristöministeriön vihreän siirtymän investointien tukivälineestä.

Selvitys tehdään Varsinais-Suomen liiton maankäytön suunnittelun ryhmässä, ja sitä vetää erikoissuunnittelija Kristina Karppi. Paikkatietoerittelyistä vastaa kaavasuunnittelija Arttu Koskinen.

Kristina Karppi

erikoissuunnittelija, yhdyskuntatekniikka ja luonnonvarat

+358 40 779 0481

Arttu Koskinen

kaavasuunnittelija

+358 40 669 1186