Siirry sisältöön
Haku

Kumppanuuskettu sytyttää yhteistyön roihuun

Vuonna 2024 vietämme kumppanuustyön 10-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden hulinoihin tarvitsimme osaavan ja edustavan verkostotyön ammattilaisen, joten Kelpo K. Kettu aloitti maakunnan kumppanuustyön maskottina vuoden alussa. Hänen tehtävänsä on muistuttaa meitä kumppanuuden arvoista ja siitä, mikä meille on tärkeää: vastuullisuus, saavutettavuus, luottamus ja ennen kaikkea uteliaisuus. Alla hän kertoo itsestään ja annetusta tehtävästä hiukan lisää. Tapaat häntä vuoden aikana erilaisissa kumppanuustapahtumissa!

Kuka olet ja mistä tulet?

Tervehdys, kumppanuustyön sankarit ja muut uteliaat sielut! Olen Kelpo K. Kettu ja syntynyt Turun Martissa. Sain alkuni pienessä turkulaisessa yrityksessä nimeltään Ullekas, taitavan käsityötaitajan toimesta. Reviirini Varsinais-Suomessa on laaja, olen kotonani niin maaseudulla, metsässä, saaristossa kuin kaupungissakin. Kotikolokseni on valikoitunut Varsinais-Suomen liiton toimisto Linnankadulla, mutta liikun sujuvasti ympäri maakuntaa. Lajini on harvinainen Vulpes socius eli ehta kumppanuuskettu.  

Mitä tulit tekemään Varsinais-Suomen liittoon ja mitkä odotukset sinulla on tästä työstä?

Aloitin maakunnassa vuoden 2024 alusta ja saan työssäni juhlia koko vuoden synttäreitä. Sain erittäin lämpimän vastaanoton, kuten kuvasta näkyy, kun Varsinais-Suomen liiton hallintojohtaja Petra Määttänen toivotti minut tervetulleeksi tiukalla tassunpuristuksella. Vien kumppanuustyön ilosanomaa eteenpäin ja erityisesti verkostoidun sujuvasti vähän vieraamman lajin eli ihmisten kanssa mielenkiintoisissa ja mukavissa kumppanuustapahtumissa. Kettujen keskimäärin ajatellaan olevan viekkaita ja omalla reviirillään viihtyviä, mutta minä olenkin kumppanuuskettu, joka on luonteeltaan aivan erilainen. Olen todella utelias ja minua motivoi uusien lajien kanssa tehtävä yhteistyö. En halua työskennellä vain pihlajanmarjojen takia: työllä on oltava tarkoitus. Erityisesti minua innostaa olla varsinaissuomalaisen yhteistyön sytyttäjä – kuin se tarinan tulikettu, jonka hännän kärki sai revontulet tanssimaan. Odotan yhteiseltä työltämme näyttäviä aikaansaannoksia.

Minulla alkaa jo kevään osalta kalenteri vauhdilla täyttymään ja pääsen kuulemma parrasvaloihin ainakin Kumppanuuden juhlavuoden kick-offissa helmikuussa ja toivon pääseväni keväällä risteilylle myös Itämeren aalloille. Odotan kaikkia mahdollisuuksia jo suurella innolla. Olen luottokumppanisi juhlavuoden ajan ja työhöntulotarkastuksen kapitestin tuloskin oli onneksi negatiivinen. Tule siis rohkeasti tapaamaan minua, kammataan turkit kuntoon ja otetaan kaverikuva! Ja jos haluat varata minut keikalle omaan tilaisuuteesi, ota yhteys ohjelmatoimistooni Varsinais-Suomen liittoon kirsi.stjernberg@varsinais-suomi.fi.

Mitä ottaisit mukaan etätyökomennukselle Saaristomeren yksinäiselle saarelle?

Hyvien erätaitojeni ja nokkeluuteni avulla pärjään kelissä kuin kelissä. Useimpien työkalujen käyttöön tarvitaan kuulemma peukalot, mutta minulle riittäisi välineeksi Varsinais-Suomen maakuntastrategia – ei pelkästään siksi, että se on hyödyllinen, vaan myös siksi, että se viihdyttää minua, kun aurinko laskee ja merituuli humisee. Vastuullisena kettuna, eväsrepustani löytyy myös pelkästään ekologisia herkkuja. Erityisesti pakkaisin mukaan itse tekemääni pihlajanmarjapiirakkaa, joka on täynnä paikallista makua.

Ketun väitetään olevan Varsinais-Suomen maakuntaeläin. Suomen nisäkästieteellinen seura on nimennyt maakuntanisäkkäät, mutta maakunnan viralliset eläinkunnan edustajat ovat naakka ja silakka.

Kettu sopii meistä hyvin kumppanuusvuoden ja -työn tunnuseläimeksi. Kettu tunnetaan kekseliäänä ja uteliaana otuksena, jonka valtteina ovat nokkeluus ja sukkeluus. Niiden ansiosta repolainen selviytyy kiperistäkin tilanteista. Kansansaduissa kettu on usein tapahtumien liikkeelle paneva voima.

Esittelystä vastasivat: Jenni Suominen, Jaana Salonen ja Satu Kottonen