Siirry sisältöön
Haku

Vesa, Roosa ja Laura luotsaavat merialesuunnittelun kansainvälisiä hankkeita

Alkuvuodesta saimme Vesan, Roosan ja Lauran uusiksi työkavereiksemme, kun he aloittivat Suomen merialuesuunnittelun kansainvälisten hankkeiden koordinaattoreina. Tutustuaksemme paremmin pyysimme kolmikkoa vastaamaan muutamaan kysymykseen:

Kuka olet ja mistä tulet?

Mitä tulit tekemään Varsinais-Suomen liittoon ja mitkä odotukset sinulla on tästä työstä?

Mitä ottaisit mukaan etätyökomennukselle Saaristomeren yksinäiselle saarelle?  

Vesa Arki, projektisuunnittelija, MSP-GREEN -hanke ja merialuesuunnittelu

Olen Vesa ja kotoisin Turun seudulta. Kauas en ole päässyt ja opiskeluni sekä aiemman työurani olen tehnyt Turun yliopiston Maantieteen ja geologian laitoksella: ensin projektitutkijana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa ja myöhemmin paikkatiedon ja kaukokartoituksen yliopisto-opettajana.

Vastuullani on kansainvälisen MSP-GREEN-hankkeen Suomen osuuden koordinointi ja käytännön toteutus. Hanke tarkastelee miten merialuesuunnittelu voisi toimia Euroopan vihreän kehityksen ohjelman merellisenä mahdollistajana. Vaikka kotipesäni on Varsinais-Suomen liitto, tuen työssäni kaikkia hankkeessa mukana olevia rannikon maakuntien liittoja ja siinä samalla myös merialuesuunnittelun koordinaatiota Suomessa. Työn alkaessa odotin runsaasti uuden oppimista sekä aktiivista ja innostavaa yhteistyötä niin kansallisten kuin kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Ensimmäisen reilun puolen vuoden kokemuksella voin sanoa, että molemmat odotukset ovat toteutumassa ja merialuesuunnittelun parissa työskentelevät ihmiset ovat osoittautuneet varsin mainioksi porukaksi!

Yksinäiselle saarelle ottaisin mukaan ravintoa mielelle ja keholle eli luettavaa ja kuunneltavaa sekä juoksenteluvarusteet.

Roosa Mikkola, projektisuunnittelija Baltic Sea2Land -hanke, merialuesuunnittelu

Olen Roosa, porvoolainen biologi joka monen mutkan kautta päätyi väliaikaisesti asumaan keskelle Ruotsinsalmen meritaistelua, eli Kotkaan.  Väliaikaisuus on hieman venähtänyt ja 12 vuoden jälkeen siitä ei kai enää voine puhua. Olen työskennellyt pitkin rannikkoa Kokkolasta Kotkaan meribiologin tehtävissä ja Varsinais-Suomen liittoon päädyin nähdessäni vastustamattoman työtehtävän. Ilmiselvästi minua kiehtoo Itämeri mutta yhtälailla erilaisten intressien yhteensovittamiset, kaikkien täytyy mahtua samaan veneeseen. Varsinais-Suomen liitossa työtehtäviini kuuluu Interreg Baltic Sea2Land hankkeen kotimaisten toimien koordinointi, yhdessä viiden rannikon maakuntien liiton kanssa jalkautamme uutta Rannikkostrategiaa. Odotan työltä paljon mielenkiintoisia kohtaamisia ja uuden oppimista.

Etätyökomennukselle yksinäiselle saarelle ottaisin mukaan snorkkelin ja maskin, haluan nähdä uudelleen yhden Suomen somimmista kaloista, nimittäin vaskikalan.

Laura Pietilä, projektisuunnittelija eMSP NBSR ja Saaristomeren tilan seuranta -hankkeet, merialuesuunnittelu

Olen Laura ja kotoisin täältä Turusta. Minulla on poikkitieteellistä taustaa ympäristöhistoriasta ja ranskan kielen opinnoista. Minua kiinnostavatkin erityisesti ihmisen ja ympäristön väliset suhteet sekä kansainvälinen ja monialainen yhteistyö. Tämän vuoksi työ merialuesuunnittelun parissa on tuntunut todella mielekkäältä!

Tulin Varsinais-Suomen liitolle vuoden alussa projektisuunnittelijaksi eMSP NBSR -hankkeeseen, jossa keskitytään vahvistamaan Itämeren ja Pohjanmeren välistä yhteistyötä ja ekosysteemilähestymistapaa merialuesuunnittelussa. Viimeisten kuukausien aikana olen oppinut valtavasti merellisestä toimintaympäristöstä, meriluonnosta, eri sektoreista ja niiden yhteensovittamisesta merellä.

Lisäksi olen aloittanut toukokuussa Saaristomeren tilan seuranta -hankkeessa, jossa kartoitamme ja kokoamme yhteen olemassa olevaa tietoa ja tietotarpeita Saaristomeren tilan parantamiseksi. On innostavaa oppia aiheeseen perehtyneiltä meremme tilaa parantavilta asiantuntijoilta.

Etätyökomennukselle yksinäiselle saarelle ottaisin mukaan lukemista, uintivermeet ja jotakin herkkua – varmaankin pullaa.