Siirry sisältöön
Haku

Verkostot vauhdissa: LEPO -ryhmän toiminnassa korostuvat ajantasainen tieto ja yhteiset hankkeet

LEPO -ryhmä on tärkeä osa Varsinais-Suomen kumppanuustyötä. Esittelemme Verkostot vauhdissa -sarjassamme Kumppanuuden juhlavuoden kunniaksi maakunnan aktiivisia kumppanuusverkostoja.Varsinais-Suomen maakuntaohjelmassa 2022-2025 tavoitteeksi on asetettu, että kaupungit ja maaseudut toimivat maakunnassa tasapainoisesti rinnakkain ja kehittyvät omista lähtökohdistaan käsin. 

Maaseudun kehittäjien LEPO-ryhmä

LEPO-ryhmä koostuu maaseudun kehittäjistä ja tarkemmin vielä maakunnan Leader-ryhmistä, joita täydentävät Varsinais-Suomen Kylät -edustus eli Tauno Linkoranta ja Varsinais-Suomen liiton maaseutu- ja saaristoasioista vastaava eli Sami Heinonen. Sittemmin mukana on ollut myös ELY:n maaseututiedottaja. Leader-ryhmien edustajia ovat toiminnanjohtajat ja usein myös muut työntekijät seuraavista ryhmistä: Ykkösakseli, Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit, Varsin Hyvä, I samma båt – samassa veneessä ja Ravakka.

Tauno Linkoranta, Varsinais-Suomen kylät ry.

Tärkeintä LEPO -ryhmän toiminnassa on ajantasainen tieto, mitä kukakin tekee ja mitä on tulossa ja suunnitelmissa maakunnan maaseutuasioihin liittyen – samoin valtakunnan tasollakin. Toimijat tuntevat toisensa ja oma taustaorganisaationi, Varsinais-Suomen Kylät ry, on hyödyntänyt tämän verkoston rahoituksia. Verkoston toimijat ovat muutenkin tehneet yhteisiä hankkeita.

Innostavinta toiminnassa puolestaan ovat keskustelut, tutustumiset eri alueisiin ja ryhmien rahoittamiin hankkeisiin. Tapaamisissa on yleensä myös hieman kevyempää osiota, jossa irrotetaan ajatukset päivänpolttavista rahoituskysymyksistä, hankkeista yms. Taannoin tehtiin mm. aprillipäiväsometus.

Monet omat hankkeet, tapahtumat, tilaisuudet ja julkaisut ovat saaneet lisäarvoa tästä kumppanuudesta. Omin voimin osa näistä ei olisi toteutunut lainkaan.

Monet omat hankkeet, tapahtumat, tilaisuudet ja julkaisut ovat saaneet lisäarvoa tästä kumppanuudesta. Omin voimin osa näistä ei olisi toteutunut lainkaan.

Yksi keskeinen asia on ollut avoimuus, eli hyvällä tiedonkululla on vältetty päällekkäistä työtä. Varsinais-Suomen kylätoiminnan ja Leader-ryhmien hyvä yhteistyö on tunnustettu myös valtakunnan tasolla – kaikissa maakunnissa näin ei ole. On jopa kilpailuasetelmaa.

Tulevaisuutta ajatellen niin sanotusta kaupunki-Leaderista on puhuttu pitkään eli kyseessä olisi vastaavanlaisen rahoitusmekanismin ulottuminen myös kaupunkien kehittämistoimintaan. Nyt kaupunkeihin suunnatut rahoitukset ovat luonteeltaan enemmän ongelmien taklaamista, kun tarve olisi myös aktiivisen kehittämistoiminnan tukemiselle. Esimerkiksi kaupunginosayhdistykset ovat toimintafilosofialtaan usein hyvin samankaltaisia kuin kyläyhdistykset maaseudulla.

Lisätietoja: Tauno Linkoranta, Varsinais-Suomen kylät ry., tauno.linkoranta@vskylat.fi