Varsinaista kulttuuria -hanke toi kulttuurikeikkoja kuntiin
Varsinaista kulttuuria -hankkeessa on toteutettu loppuvuonna 2023 Kulttuurikeikkoja kuntiin -ohjelmaa. Ohjelman lähtölaukaus oli lokakuussa järjestetty käänteinen kilpailutus, jossa taiteilijoilla ja luovan alan ammattilaisilla oli mahdollisuus tarjota kulttuuri- ja taidesisältöjä ostettavaksi seutukunnittain 3450 euron hinnalla. Valittujen toimijoiden tuli toteuttaa sisältöä seutukunnan kaikissa kunnissa ja laskuttaa kehittämistehtävää sisältöjen toteutuksesta. Summa sisälsi kaikki toteutuksen kulut – kuten matkakulut, tarvittavan kaluston ja toteuttajat – pois lukien tilakustannukset. Toiminnan tuli olla maksutonta osallistujille.
Tavoitteena oli saada kokemusta käänteisen kilpailutuksen toteutuksesta kuntien kulttuuripalveluiden hankinnoissa. Tarjouskilpailu myös edisti hankkeen tavoitetta tarjota työllistymismahdollisuuksia taiteilijoille ja luovan alan ammattilaisille maakunnan alueella.
Kilpailutuksella haettiin erityisesti taide- ja kulttuurisisältöjä, jotka innostivat eri-ikäisiä asukkaita tekemään, näkemään ja kuulemaan sekä kohtaamaan toisiaan. Kulttuurikeikkoja kuntiin -ohjelman aikataulu oli varsin tiukka, mutta se herätti silti valtavasti kiinnostusta. Yksittäisiä tarjouksia saatiin määräaikaan mennessä 78 kappaletta. Valinnan toteutettavista sisällöistä tekivät kuntien edustajat seutukunnittain. Valittujen sisältöjen katsottiin monipuolistavan ja kehittävän kuntien kulttuuripalveluita. Sisältöjen toteuttamisaikaa marraskuun alusta 15.12.2023 asti.
- Kustavissa, Laitilassa, Pyhärannassa, Taivassalossa ja Uudessakaupungissa toteutettiin musiikintekijä Hilla Väyrysen ja äänitaitelija Jaakko Aution Pöytä kahdelle -ääni-installaatio. Teoksen ydinaiheena on rakkaus ja kahden ihmisen kohtaaminen ja se oli koettavissa viikon verran kussakin kunnassa.
- Liedossa, Paimiossa, Sauvossa ja Turussa nähtiin kahden klovnin improvisaatioon ja läsnäoloon perustuvia Taiteilijaklovnit -esityksiä. Taiteilijaklovnit -kollektiiviin kuuluvat Kaisa Kauppinen, Minka Laukniemi, Anni Suvanto ja Karoliina Illi.
- Maskun, Mynämäen, Naantalin, Raision, Nousiaisten ja Ruskon päiväkotilapsille kiersi esiintymässä Pekka Laamanen Ranttali-sirkusesityksellään, joka yhdistelee eri sirkuslajeja ja kommunikointia lasten kanssa. Esityksen näki kaikkiaan noin 1500 lasta.
- Aurassa, Loimaalla, Marttilassa, Oripäässä ja Pöytyällä nautittiin elävää musiikkia, laulua ja runoutta sisältävästä Soup Opera -tanssiteoksesta ja siihen liittyvistä avoimista työpajoista. Toteutuksesta vastasi Valtteri Keinäsen, Baljana Metjen ja Jonas Marxin muodostama työryhmä.
- Salon ja Someron loppuvuotta virkistivät Runo ja rock -tapahtumat, jotka koostuivat Mika Kivelän lavarunoudesta ja turkulaista undergroundia edustavan Vihan Muna -yhtyeen (Olli Kauniskangas, Harri-Tapio Siivonen, Atte Häkkinen ja Pekka Eskelinen) esiintymisestä.
- Paraisilla ja Kemiönsaaressa KO-KOO-MOn nukketeatteritaitelija Roosa Halme toteutti palikkateatteriesityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Palikkateatteri on vuorovaikutteista nukketeatteria, jonka keskiössä on eri puulajeista veistetty ihmisenmuotoinen jälleenrakennussarja
Kulttuurikeikkoja kuntiin -ohjelmaa voidaan pitää hyvin onnistuneena kokeiluna. Monissa kunnissa todettiin käänteisen kilpailuttamisen tarjoavan uudenlaisia mahdollisuuksia, ja arveltiin, että tapaa tullaan käyttämään jatkossakin. Tarjouksia jättäneet taiteilijat ja luovan alanammattilaiset puolestaan kiittelivät mahdollisuutta tarjota osaamistaan vapaasti omista lähtökohdistaan ja omalta taiteelliselta maaperältään käsin.
Varsinaista kulttuuria -hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalvelujen tuottamista koko Varsinais-Suomen alueella. Kohderyhmänä ovat maakunnan kuntien kulttuurin viranhaltijat ja työntekijät sekä alueen kulttuurialan verkostot, taiteen ammattilaiset ja kuntiin kulttuuripalveluita tuottavat toimijat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kehittämistehtävän toteuttajat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.