Varsinais-Suomen ruokaketju muutoksessa

Järjestämme torstaina 27.3. Liedon kaupungintalolla koko iltapäivän tilaisuuden, jossa käymme monipuolisesti läpi maakunnan ruokaketjun tilaa – niin haasteita kuin keinojamme ratkaista niitä. Tilaisuus on suunnattu kaikille ruokaketjun parissa työskenteleville, niin ruoantuottajille, aluekehittäjille, ruokapalveluammattilaisille kuin esimerkiksi tutkimus- ja oppilaisten edustajille. Iltapäivän ohjelmassa pureudutaan maakunnan ruoantuotannon tulevaisuuteen seuraavien teemojen kautta:
- Ymmärrämmekö Varsinais-Suomen ainutlaatuisuuden?
- Toimintaympäristö muuttuu – se on haaste, mutta myös mahdollisuus
- Miten saamme kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan myös tulevaisuudessa?
- Ala tarvitsee vetovoimaa ja osaajia
Tilaisuuden ohjelma on koottu Valonian tapahtumasivulle.
Varsinais-Suomen maakunta on yksi merkittävimmistä ja monipuolisimmista ruoantuotantoalueista Suomessa. Maakunnalla on keskeinen asema ruoan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa ja ruokaketjun vaikutus työllisyyteen ja talouteen alueella on mittava. Koko maakunnan liikevaihdosta 14 % muodostuu ruokaketjusta ja sen suora työllistävä vaikutus on vuonna 2019 ollut lähes 20 000 henkilöä.
Ruokaketjumme on kuitenkin suurten muutosten edessä. Ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen haastaa totuttuja toimintatapoja ja lisää tuotanto-olosuhteiden epävarmuutta. Ruoantuotantoon kohdistuu paineita kehittää toimintatapoja, jotka tukisivat nykyistä paremmin niin luonnon monimuotoisuutta kuin vesistöjemme parempaa tilaa. Kansainvälinen toimintaympäristö herättää entistä enemmän kysymyksiä huoltovarmuuden turvaamisesta ja omavaraisuuden tärkeydestä. Kustannuskehitys haastaa ammattikeittiöitä. Kaiken lisäksi ala kaipaisi kipeästi uusia osaajia ja innokkaita tekijöitä.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot Valonian sivuilla
Tapahtuman järjestää Valonian ja Pyhäjärvi-instituutin Lähempää lautaselle -hanke yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton, MTK Varsinais-Suomen, Turun kaupungin, Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen, Turun ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Yrityssalon ja Rasekon kanssa.

