Siirry sisältöön
Haku

Suomi 30 vuotta EU:ssa – katse tulevaisuuteen

Eurooppa-päivänä 9.5. pidetyssä juhlapuheessaan ministeri Sandra Bergqvist muistutti Suomen kolmen vuosikymmenen matkasta Euroopan unionissa – ajasta, joka on muokannut yhteiskuntaamme, vahvistanut asemaamme maailmalla ja luonut uusia mahdollisuuksia. EU-jäsenyys oli aikoinaan arvovalinta ja suunnanmuutos, joka on johdattanut Suomea vakaampaan ja avoimempaan tulevaisuuteen.

Ministeri nosti esiin erityisesti Varsinais-Suomen roolin Suomen porttina Eurooppaan. Turun satama, kansainväliset yhteydet ja alueen vahva osaaminen tekevät maakunnasta keskeisen toimijan niin logistiikassa kuin tutkimuksessa ja innovaatiotyössä. Paikalliset korkeakoulut ja yritykset ovat mukana rakentamassa EU:n vihreää ja digitaalista siirtymää – muun muassa biotekniikan, meriteollisuuden ja kestävän kehityksen ratkaisujen kautta.

Puheessa korostettiin myös turvallisuuden ja resilienssin merkitystä. Euroopan poliittinen ilmapiiri on muuttunut, ja nyt EU näyttäytyy entistä vahvemmin turvaa tuovana yhteisönä. Varsinais-Suomen asema huoltovarmuudessa ja infrastruktuurin kehittämisessä nousee tässä uudessa ajassa entistä tärkeämmäksi.

Tulevaisuuden EU rakentuu vihreän siirtymän, digitalisaation ja osaamisen varaan. Varsinais-Suomi toimii suunnannäyttäjänä uusiutuvassa energiassa, tekoälyssä ja älykkäässä valmistuksessa. EU:n ohjelmat, kuten Horisontti Eurooppa ja Green Deal, tarjoavat mahdollisuuksia kehitykseen myös alueellisesti.

Ministeri painotti nuorten ja urheilun roolia eurooppalaisen yhteistyön rakentajina. EU on ottanut konkreettisia askelia nuorten osallistamisen edistämiseksi, ja liikunnan roolia hyvinvoinnin tukemisessa vahvistetaan Erasmus+ Sport -ohjelman kautta myös Suomessa. Tänä vuonna EU:n urheilupolitiikkaa ohjaavan työn painopisteet ovat erityisen ajankohtaisia: urheilun arvot ja reilu peli, sen sosiaalinen ja taloudellinen merkitys sekä liikunnan edistäminen lasten ja nuorten keskuudessa. Juuri näitä teemoja me tarvitsemme nyt – tukemaan koululiikuntaa, edistämään hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä.

Puhe päättyi viestiin yhteisestä vastuusta: tulevaisuuden Eurooppaa ei rakenneta vain instituutioissa, vaan sen tekevät ihmiset. Suomi – ja erityisesti rannikkoalueet kuten Varsinais-Suomi – ovat osa tätä kokonaisuutta, siltoja pohjoisen, lännen ja idän välillä. Euroopan on oltava toivoa herättävä ja yhteistyötä edistävä yhteisö, joka katsoo rohkeasti tulevaan.