Siirry sisältöön
Haku

Strateginen hanketyö tuo euroja yrityksille ja kasvun mahdollisuuksia Varsinais-Suomeen

Kädet pitävät neljää palapelin palaa, jotka kuvaavat ideaa, keskittymistä, suunnittelua ja toteutusta.

Onko yritykselläsi digitaalinen ratkaisu johonkin aikamme merkittävistä terveyshaasteista? Tätä kysyi viime syksynä DIGIT-PRE-hanke, jonka tavoitteena on tukea pk-yritysten kansainvälisiä tuotekehitysprojekteja digitaalisten terveysratkaisujen saralla. Varsinaissuomalaiset yritykset menestyivät hankkeen haussa hienosti ja saavat nyt kymmenien tuhansien eurojen arvosta tukea kehitystyöhönsä.

Varsinaissuomalaiset ovat pärjänneet hankehauissa viime aikoina muutenkin hyvin. Vuonna 2023 alkaneisiin hankkeisiin saatiin maakuntaan ennätysmäärä EU-rahoitusta: lähes 73 miljoonaa euroa! Kun on strategisesti tunnistettuja vahvuuksia, niitä kannattaa käyttää ja hyödyntää. Hanketyön ohella on tärkeää pitää huolta siitä, että nämä vahvuudet huomioidaan strategisella tasolla myös tulevaisuudessa.

DIGIT-PRE-hankkeen tuotekehitysohjelma tukee yritysten kansainvälistymistä konkreettisesti

DIGIT-PRE-hankkeen verkoston muodostavat kymmenen alueellista toimijaa eri puolilta Eurooppaa, yhteensä seitsemästä maasta. Ennen viime syksyllä yrityksille avattua hakua kukin hankkeen partnereista, Varsinais-Suomessa Business Turku, järjesti alueellaan eri sidosryhmät yhteen koonneita keskustelutilaisuuksia, joissa pureuduttiin polttaviin terveyshaasteisiin. Juuri nämä haasteet toimivat myöhemmin pohjana yritysten osallistumiselle.

Hanke herätti paljon kiinnostusta Varsinais-Suomessa, mikä ei ole ihme, onhan lääke- ja terveysteknologia yksi maakunnan kärkialoista! Mukaan hakeneista yrityksistä lähes joka neljäs oli alueeltamme, ja lopulta mukaan valitut viisi muodostavat viidenneksen kaikista tukea saavista yrityksistä. Jokaiselle yritykselle tarjotaan joko 20 000 tai 50 000 euroa suoraa rahoitusta sekä 70 000 euron arvosta hankeverkoston tuottamia palveluita.


Odotamme, että kansainväliset kumppanuudet syvenevät ja vahvistuvat ohjelman aikana.

Datatieteen konsultti Tero Jalkanen, EstiMates.

DIGIT-PRE:n haussa painotettiin aluerajat ylittävää ja toisiaan täydentävää yhteistyötä. Näin ollen mahdollisuuksia tarjoutui keskenään hyvin erilaisille yrityksille. Varsinais-Suomea edustavat ohjelmassa PALL0-ratkaisustaan tunnettu Ai2Ai ja sen kehityskumppani Carna eHealth, data-analytiikkapalveluita tarjoava EstiMates, peliyhtiö MiTale sekä vanhustenhoidon ratkaisuja kehittävä inlisol. Kukin valituista yrityksistä on löytänyt itselleen yhden tai useamman kansainvälisen kumppanin toiselta alueelta.

Mukana olevat yritykset haluavat ensisijaisesti kansainvälistyä ja kasvattaa liiketoimintaansa. Esimerkiksi datatieteen konsultti Tero Jalkanen EstiMatesilta kertoo, että uusia kumppanuuksia DIGIT-PRE -ohjelman kautta on solmittu jo kahden hollantilaisen organisaation kanssa.

Digit-Pre-hankkeen yritysosallistujat kuvassa.

Varsinais-Suomen vahvuudet näkyviin

Ei ole sattumaa, että Varsinais-Suomi edustaa vahvasti terveysratkaisuja edistävässä hankkeessa. Alue on Suomen vahvin lääketutkimuksen, terveysteknologian ja laajemmin biotieteiden eli Life Science -alan keskittymä, jossa pitkäjänteinen huippututkimus yhdistyy monipuoliseen yritystoimintaan sekä kaupallistamis- ja kansainvälistymisosaamiseen. Suomen lääkeviennistä yli 75 % ja diagnostiikkaviennistä noin 50 % tulee Turun alueen yrityksistä.

Lääke- ja terveysteknologian asema yhtenä alueen strategisena kärkialana ja älykkään erikoistumisen painopisteenä voidaankin todeta perustelluksi. Alueen viranomaiset ja kehittäjäorganisaatiot suuntaavat yhteistyötään ja edunvalvontaa painopisteiden edistämiseksi. Myös viranomaisten myöntämää rahoitusta allokoidaan painopisteiden mukaan. Strategiat siis aidosti konkretisoituvat myös riihikuivaksi rahaksi.

Yhdessä sovittuihin strategisiin painopisteisiin perustuvat kansainväliset yhteistyöprojektit ja verkostot poikivat uusia mahdollisuuksia ja näkyvyyttä niissä toimiville. DIGIT-PRE-hanketta rahoittava EU:n I3-ohjelma (Interregional Innovation Investments) on hyvä esimerkki älykkään erikoistumisen mukaisen innovaatiotoiminnan tukemisesta. Rahoitusohjelmiin, joita varsinaissuomalaiset ovat erityisesti viime vuosina hyödyntäneet, kuuluvat myös Horisontti Eurooppa, Erasmus+ ja Interreg.

Mahdollisuuksiin on hyvä tarttua rohkeasti

DIGIT-PRE on siitä hieman harvinaisempi hanke, että sen puitteissa voidaan tarjota suoraa rahoitusta yritysten tarpeisiin. Vaikka kansainvälisen verkoston tarjoamat nk. tukipalvelut ovat kokonaisarvoltaan rahallista tukea suuremmat, toimii pankkitilille kilahtava rahoitus porkkanana ja osallistumisen mahdollistajana. Pitkällä aikavälillä korkeimpaan arvoon saattavat nousta ohjelmasta saatavat kansainväliset kontaktit, mutta niihin kiinni pääsemisessä maltillinenkin rahallinen tuki auttaa merkittävästi.

Ohjelman hakuvaihe ei ollut helpoin mahdollinen, sillä yritysten tuli lyhyessä ajassa löytää ulkomainen kumppani, jonka kanssa kehittää yhteistä tuotetta tiettyjen raamien sisällä. Jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että vaivannäkö on monen kohdalla kannattanut; kun mahdollisuuksia tarjoutuu, kannattaa niihin tarttua pienempienkin toimijoiden.

Projektipäällikön (Laurin) näkökulmasta ehkäpä hienointa onkin ollut nähdä, kuinka innolla alueemme yritykset ovat jo hakuajasta lähtien suhtautuneet kansainvälistymiseen ja uusiin kontakteihin. Unohtamatta toki sitä tärkeää seikkaa, että nyt kehityt ratkaisut voivat tarjota apua ja terveyshyötyä hyvin monelle. Hankkeen strategisen neuvonantajaryhmän jäsenenä (Salla-Maria) on ollut inspiroivaa osallistua hankkeen kansainväliseen keskusteluun ja seurata työskentelyä liiketoimintamallien pohdinnan äärellä. Erityistä iloa tuo kuitenkin varsinaissuomalaisten toimijoiden aktiivisuus laajasti tärkeiden, eurooppalaisten haasteiden äärellä.

DIGIT-PRE on onnistunut esimerkki Varsinais-Suomen vahvuuksia tukevasta hankkeesta. Aktiivisen hanketyön ohella on tärkeää, että maakunnan vahvuudet tunnistetaan myös jatkossa oikein. Varsinais-Suomen maakuntastrategia, jonka osa älykkään erikoistumisen strategia on, päivitetään vuosien 2024–2025 aikana. Kannustammekin osallistumaan ja vaikuttamaan rohkeasti strategioiden valmistelutyön eri vaiheisiin. Ja totta kai, myös hakemaan kumppanuuksia maakunnan kärkialoille kansainvälisen hanke- ja verkostotyöskentelyn kautta!

Lisätietoja:

Lauri Seppälä

Lauri Seppälä toimii Business Turussa DIGIT-PRE-hankkeen projektipäällikkönä sekä terveys- ja hyvinvointiteknologian erityisasiantuntijana. Aiemmin hän on työskennellyt elinkeinopolitiikan asiantuntijana terveysteknologian toimialajärjestössä.

Salla-Maria Lauttamäki

Salla-Maria toimii Varsinais-Suomen liitossa kehittämispäällikkönä, ja on strategia- ja sidosryhmätyön ammattilainen. Hän koordinoi Varsinais-Suomen maakuntastrategiatyötä, älykkään erikoistumisen strategiatyötä ja Varsinais-Suomen liiton omaa strategiatyötä.