Seututaiteilijan kanssa uuden juurella
Missä kasvaa sinun lempipuusi? Tällä kysymyksellä aloitin seututaiteilijan työni läntisellä Turun seudulla. Halusin kerätä tarinoita ja kuvia kuntalaisten lempipuista, ja sainkin mukavasti vastauksia. Lempipuista kertovat kuvat ja tarinat toimivat tausta-aineistona tuleville taidetyöpajoille.
Työni suuntautui kussakin kunnassa kulttuuritoimen toiveiden mukaisiin yhteisöihin. Sovelsin työskentelyäni tilanteiden ja osallistujien vaatimalla tavalla, mutta lähtökohtaisesti yritin jokaisen kohtaamani ryhmän kanssa työskennellä yhteisötaiteen periaatteiden mukaisesti. Ajatukseni on, että en ole yhteisöissä paikalla ohjaajana enkä opettajana, vaan olemme osallistujien kanssa läsnä tasavertaisina tekijöinä. Tämä tarkoittaa, että jaamme koko prosessin, emmekä toteuta yhteisesti pelkästään minun taiteellisia visioitani. Periaate ei tietenkään aina toteudu niin kirkkaasti kuin voisi toivoa ja ohjaavampaa otetta tarvitaan paikoitellen. Erittäin rajallinen aika usein johdattaa suunnittelemaan sisältöjä tarkemmin. Kaikki yhteisöt eivät myöskään välttämättä halua ideoida alusta asti yhdessä, vaan kaipaavat ohjaajaa, joka tuo mukanaan selkeän kuvauksen siitä mitä toteutetaan. Ajatus, että kaikki voivat ja osaavat tehdä taidetta on kuitenkin koko ajan läsnä ja kaikkea toimintaa ohjaava arvo.
Nousiaisissa työni tapahtui avoimen taidetyöpajan muodossa. Minulla ei ollut ennakkoon suunniteltuna työpajojen sisältöjä, vaan tarkoitus oli edetä vuorovaikutuksessa osallistujien kanssa ja olla yhdessä uuden äärellä. Pohjustin aluksi kokonaisuutta puista kertovalla kirjallisuudella ja saamillani vastauksilla kysymykseen lempipuista. Työskentelyä määritti myös se, että lopputulos tultaisiin esittelemään näyttelyn muodossa kirjaston galleriassa. Osallistujia ei ollut montaa, mutta pieni joukkomme saavutti jotakin erityistä. Lopputuloksena syntyneet teokset ovat yllättäviä.
Puuteema osoittautui hyväksi valinnaksi tarjoten luontevan väylän yhteisöjen kanssa toimimiseen. Puiden parissa oli ilo kohdata niin päiväkodissa kuin vammaispalveluissakin. Olisi paljon suuntia mihin jatkaa puiden ja asukkaiden kanssa työskentelyä kunnissa. Esimerkiksi kaikki hienot puut pitäisi laittaa kartalle ja sitten tehdä retkiä yhdessä näiden puiden juurelle. Puut kertovat tarinoita paikallisesta historiasta ja yhdistävät sukupolvia.
Kirjoittaja Elina Laitinen on kuvataiteilija ja vaatesuunnittelija. Hän toimi syys-marraskuussa 2023 seututaiteilijana Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision ja Ruskon alueella. Seututaiteilijakokeilut ovat osa Varsinaista kulttuuria -hanketta. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta toteuttavat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.