Seututaiteilija ilon lähettiläänä
Varsinaista kulttuuria -hankeen toisena seututaiteilijana vuoden alussa aloittaneelle Karoliina Nordinille tavoite on selvä: ”Haluan yhteisen tekemisen kautta luoda iloa ja hyvää oloa kaikille kanssaihmisille”.
Nordin työskentelee seututaiteilijana tammi-maaliskuun ajan Salon ja Someron seudulla. Työssään hänet tunnistaa parhaiten pyöreästä punaisesta nenästä. Nordin tulee Klovni OHO:n roolissa tekemään vierailuja niin päiväkoteihin, kouluihin, hoitokoteihin ja toimintakeskuksiin kuin kirjastoihin, museoihin ja vastaanottokeskuksiin.
Keväällä 2022 alkaneen Varsinaista kulttuuria -hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalvelujen tuottamista koko Varsinais-Suomen alueella. Lisäksi etsitään toimintamalleja kuntien välisen kulttuuriyhteistyön edistämiseksi. Seututaiteilijakokeilut ovat tästä konkreettisin esimerkki. Samalla ne ovat maakunnan asukkaille näkyvintä hankkeen toimintaa sillä taiteilijoiden työ on kuntalaisia kohtaavaa ja osallistavaa.
Nordinille klovneria on luonteva kohtaamisen työväline. Klovni OHO suhtautuu maailmaan lapsenomaisen innostuksen ja uteliaisuuden kautta. Se haluaa olla esillä ja laittaa kaiken naurunalaiseksi. Klovni OHO uskoo, että jokaisessa ihmisessä on vielä lapsi, joka haluaa ja osaa leikkiä ja siksi OHO haastaa kaikki leikkimään ja hölmöilemään.
Maailman pienimmän, punaisimman ja pyöreimmän maskin takana ovat silmät, jotka avaavat yhteyden ihmisen sisimpään, kaikkiin tunteisiin.”
Klovni OHO:n esityksen sekä kiertävän sirkustyöpajan lisäksi Nordinilla on takataskussaan pari muutakin hahmoa, nimittäin taianomainen Tulikeiju sekä tasapainoton taiteilija Frida Kahjo.
Seututaiteilijoita tulee Varsinaista kulttuuria -hankkeessa toimimaan yhteensä kuusi, kukin kolmen kuukauden ajan. Ensimmäinen seututaiteilija toimi Loimaan seutukunnalla viime vuoden puolella. Viimeiset seututaiteilijat tulevat lopettamaan omat työskentelyjaksonsa tämän vuoden marraskuussa.
Varsinaista kulttuuria -hanke tiivistää kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työtekijöiden maakunnallista verkostoa ja etsii uusia muotoja sekä monitahoiselle yhteistyölle että osaamisen ja kokemusten vaihdolle. Samalla pyritään lähentämään taide- ja kuntakenttää toisiinsa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kehittämistehtävän toteuttajat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.