Siirry sisältöön
Haku

Puhtaita teollisia ratkaisuja kansainvälisesti verkottuneella osaamisella

Miehet tarkkailevat monitoreja akkutehtaan käytävällä

Perinteinen valmistava teollisuus on osoittanut uudistumiskykynsä vihreän siirtymän vaatimuksiin vastatessaan. Tuotantomenetelmiä on muokattu kestävämmäksi ja lopputuotteita ympäristötietoisten kuluttajien vaatimuksia sekä toiveita vastaaviksi. Työssä hyödynnetään koko ajan laajemmin maakunnan verkostojen tarjoamaa tukea. Keskeisessä asemassa on yritysten yhteistyö korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa.

Maakunnan teolliset kärkiyritykset ovat vahvasti mukana kansainvälisesti kilpailukykyisten puhtaiden ratkaisujen kehittämisessä. Meyer Turku Oy on valittu mukaan Business Finlandin veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitusohjelmaan, jonka avulla yrityksiä haastetaan kasvattamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointejaan (TKI) Suomessa. Meyerin NEcOLEAP-ohjelmassa kehitetään laajan yhteistyöverkoston avulla risteilyaluksiin hiilineutraaleja ja kestäviä teknologisia ratkaisuja. Tavoitteena on kehittää ilmastoneutraali risteilyaluskonsepti vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on myös, että laivanrakentaminen olisi telakalla CO2-neutraalia vuoteen 2030 mennessä.

Valmet Automotive panostaa perinteisen autovalmistuksen lisäksi sähköisen liikkumisen ratkaisuihin ja akkujärjestelmiin. Autoteollisuuden tarve akkujärjestelmille ja akkujen tuotantokapasiteetille kasvaa jatkuvasti. Kehittyneitä akkujärjestelmiä tarvitaan autoteollisuuden lisäksi mm. pelloilla, metsissä tai rakennustyömailla liikkuvissa työkoneissa. Sähköisen liikkumisen tulevaisuudennäkymistä kertoo se, että Valmet Automotive pyrkii nostamaan akkujärjestelmien liikevaihdon jo lähivuosina samalle tasolle tai jopa suuremmaksi kuin autonvalmistuksen. Valmet Automotive myös aloittaa vuoden 2023 alussa Sion sähköautojen valmistuksen. Sion on aurinkoenergiaa hyödyntävä täyssähköauto (Solar Electric Vehicle, SEV), jonka koripintoihin on integroitu saumattomasti 456 akkua lataavaa halfcell-aurinkopaneelia.

Esimerkit tuodaan usein näkyviin suurten yritysten kautta ja luonnollisesti niillä onkin parhaat resurssit innovointiin. Paljon tapahtuu koko ajan myös pk-yrityksissä, vaikka volyymit eivät ole niin näyttäviä kuin suuryrityksissä. Mukanaolo ja mukaan pääseminen suurten yritysten alihankintaverkostoihin edellyttää kestäviä ja uudistushaluisia ratkaisuja myös pk-yrityksiltä.

Uudistuva teollisuus vaatii kansainvälisen tason osaamista. Sitä maakuntaan on haettu mm. sopimuksella Fraunhofer CLM:n kanssa. Fraunhofer CML on osa Fraunhofer-säätiötä, joka on Euroopan vahvin soveltavan tutkimuksen organisaatio. Sillä on 75 eri teknologia-aloille erikoistunutta instituuttia ja laaja yhteistyöverkosto ympäri maailman. Yrkeshögskolan Novian ja Fraunhofer CML:n tutkimusyksikkö kehittää älykkään merenkulun ratkaisuja koko Suomen meriklusterin tarpeisiin yhdessä Teknologiakampus Turun ja alan yritysten kanssa.

Tukea ja kokeilualustoja teollisuuden kehittämistyölle tarjoaa maakunnan monipuolinen korkeakouluverkosto. Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö kehittyy jatkuvasti. Konkreettista apua yrityksille tarjoaa esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulun laaja ja uudenaikainen laboratorioverkosto. Testauksia voi tehdä vaikkapa virtuaalisuunnittelulaboratoriossa suunnittelukatselmuksiin, koneistuksen sekä robottien etäohjelmointiin tai uuden energian laboratoriossa aurinkopaneelien mekaaniseen testaukseen, olosuhdetestaukseen sekä sähkön laadun mittauksiin ja energia-auditointeihin liittyen. Eikä ihan perinteisempien menetelmien kehittämistäkään ole unohdettu. Hitsaustekniikan perusteiden opetukseen soveltuvassa laboratoriossa voidaan suorittaa perushitsaukseen liittyviä kehitystehtäviä ja kokeiluja.

Kuva:Valmet Automotive

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Petteri Partanen

Petteri Partanen

elinkeinopäällikkö

+358 40 776 0630