Siirry sisältöön
Haku

Ministeri, maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva 1948 – 2022

Kiirastorstain myöhäisilta toi tullessaan suruviestin: Ilkka Kanerva oli nukkunut pois.

Ilkka Kanerva teki ainutlaatuisen uran Suomen politiikassa. Hän oli ministeri, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, maakuntahallituksen puheenjohtaja, urheilujohtaja, reservin majuri ja paljon muuta. Kanervan parlamenttiura kesti pidempään kuin kenenkään muun suomalaisen, lähes viisikymmentä vuotta. Ja jos sairaus ei olisi saanut miehestä otetta, hänet olisi aivan varmasti valittu myös seuraavaan eduskuntaan.

Suomalaiset oppivat tuntemaan Ilkka Kanervan ennen kaikkea ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajana. Hän ehti olla ulkoministerinä, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenenä ja puolustusasian valiokunnan puheenjohtajana. Hän oli lähes jokaviikkoinen vieras ulko- ja puolustuspolitiikkaa käsittelevissä televisio-ohjelmissa. Kanervan tietoja ja näkemyksiä opittiin arvostamaan sekä kansalaisten keskuudessa että puoluekentän kaikilla laidoilla.

Vaikka Ilkka Kanerva, tai varsinaissuomalaisittain, Ike, tulkitsi television katselijoille kansainvälisen politiikan suuria linjoja, hänelle Varsinais-Suomi oli hyvin rakas. Ikellä oli hyvin lämmin suhde syntymäkuntaansa Lokalahteen, asuinkaupunkiinsa Turkuun ja itse asiassa koko maakuntaan. Vankin osoitus kotiseuturakkaudesta oli yli parikymmentä vuotta kestänyt puheenjohtajuus maakunnan liitossa, joka jatkui edelleen. Hän piti liiton työntekijöihin lähes päivittäistä yhteyttä ja osallistui niin suurten kuin pienten asioiden hoitoon antaumuksella.

Iken luonteen määräävin piirre oli kanssaihmisten arvostus. Hän ei koskaan luokitellut ketään, vaan kaikki ihmiset olivat hänelle yhtä tärkeitä. Juuri siksi hän tuli valituksi Suomen eduskuntaan useammin kuin kukaan muu suomalainen.

Ilkka Kanervasta on helppo sanoa, että hän oli poliitikko, jollaista Suomeen ei tule enää koskaan. Ike sai kohtaamansa ihmiset aina hyvälle tuulelle. Häntä arvostettiin ja hänestä pidettiin. Siksi niin monella on valtava ikävä Varsinais-Suomen suurta poikaa, Ilkka Kanervaa.

Kari Häkämies, maakuntajohtaja