Matkailuparlamentti 2025: Kansainvälinen kasvu ja digitaalinen murros matkailualan kohtalonkysymyksinä

Varsinais-Suomen vuoden 2025 matkailuparlamentti kokosi alan asiantuntijat ja yrittäjät keskustelemaan matkailualan keskeisistä haasteista ja mahdollisuuksista. Kansainvälinen kasvu ja digitaalinen murros nousivat tilaisuuden pääteemoiksi, sillä ne määrittävät pitkälti alan tulevaisuuden suuntaa. Vaikka kansainvälisen matkailun kehittäminen on välttämätöntä, kotimaisen matkailun merkitystä ei saa unohtaa, sillä se muodostaa alan peruskiven.
Matkailun kasvu ja digitalisaatio – Suomi edelleen takamatkalla
Vuoden 2025 matkailunäkymät ovat pääosin positiiviset, mutta geopoliittiset riskit herättävät huolta. Suomi voi kuitenkin houkutella matkailijoita ainutlaatuisilla vahvuuksillaan, kuten rauhalla, hiljaisuudella ja turvallisuudella.
Visit Finlandin Katarina Wakosen mukaan Suomi on edelleen takamatkalla muihin Pohjoismaihin nähden. ”Muut Pohjoismaat ja Eurooppa ovat jo ohittaneet vuoden 2019 matkailutasot, kun taas Suomi on jäänyt jälkeen”, Wakonen totesi. Jotta kilpailussa pärjätään, yritysten on aktivoiduttava digitaalisessa markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.
Yhteistyö ja matkanjärjestäjäverkostot ratkaisevassa roolissa
Hotel & Cafe Mathildedalin toimitusjohtaja ja yrittäjä Krista Gustaffsson painotti yhteistyön merkitystä ja digitaalisen toiminnan hyötyjä. Tilaisuudessa nostettiin esiin erityisesti Saksan markkinoiden potentiaali Suomen matkailulle, mutta sen hyödyntäminen edellyttää kiinteää yhteistyötä matkanjärjestäjien kanssa.
Nordic Marketing Oy:n Suvi Ahola muistutti, että markkinoinnin ja palveluiden on oltava huolellisesti räätälöityjä ja kohderyhmään sopivia. ”Esimerkiksi Saksassa asiakaspalvelukulttuuri eroaa Suomesta merkittävästi, sillä meillä itsepalvelukulttuuri on vahvempi”, Ahola kertoi.
Digitaalinen murros ja Coolcation-trendi
Digitaalisen myynnin ja tekoälyn asiantuntija Leevi Parsama (Snowball Growth Partners) toi esille digitaalisen murroksen vaatimukset: asiakasymmärrys ja rohkea markkinointi ovat avainasemassa.
”Suomen kilpailuedut, kuten hiljaisuus, puhtaus ja turvallisuus, ovat vahvuuksia, mutta niiden hyödyntäminen edellyttää digimaailman pelisääntöjen tuntemista. Bulkkimarkkinointi ei enää toimi”, Parsama painotti.Hän nosti esiin myös uuden matkailutrendin, ”Coolcationin”, joka yhdistää Suomen vahvuudet ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Puhtaus, hiljaisuus ja viileä ilmasto voivat houkutella matkailijoita entistä enemmän. Parsama ehdottikin, että diginomadit voisivat olla yksi Varsinais-Suomen matkailun kohderyhmistä.
Konkreettisia onnistumisia digikanavissa
Outi Fagerlund Hyppeis Värdhusista (Korppoo, Houtskär) kertoi, kuinka osallistuminen digitaalisen kehityksen ohjelmiin on nostanut hänen yrityksensä uudelle tasolle. ”Matkanjärjestäjäyhteistyö on tuonut meille konkreettisia hyötyjä”, Fagerlund kertoi.
Tilaisuuden päätti Villa Wolaxin asiakkuuspäällikkö Milla Ahorinta, joka esitteli onnistuneita esimerkkejä OTA-kanavien (Online Travel Agency) hyödyntämisestä.
Tulevaisuus vaatii rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta
Matkailuparlamentin viesti oli selkeä: digitaalisen murroksen ja kansainvälisen kasvun hyödyntäminen vaatii aktiivisia panostuksia ja rohkeita ratkaisuja.
”Rohkeus, ennakkoluulottomuus ja tarjonnan paketointi digikanaviin sekä investoinnit digiosaamiseen ovat keskeisiä menestyksen avaimia”, Parsama summasi.
Varsinais-Suomen matkailun tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, mutta niiden lunastaminen vaatii strategista näkemystä ja tavoitteellista yhteistyötä.
Matkailuparlamentin järjestivät Varsinais-Suomen liitto ja Yrityssalo Oy yhteistyössä koko matkailun tiekarttaverkoston kanssa.
Lisätietoja:
