Maksuton joukkoliikenne ja kansainvälisyys kiinnostivat kunnanjohtajia Luxemburgissa
Belgian Brysseliin ja Ranskan Strasbourgiin yhdistetään useimmiten Euroopan unioni. Ensimmäinen Euroopan parlamenttia varten rakennettu istuntosali sijaitsee kuitenkin Luxemburgissa. Osa parlamentin hallinnosta sijaitsee siellä yhä.
EU:n perustajavaltiossa Luxemburgissa sijaitsee myös Euroopan unionin tuomioistuin, tilintarkastustuomioistuin sekä esimerkiksi Euroopan investointipankki. Tuomioistuimilla on omat erilliset roolinsa tahoillaan taata unionin toiminnan laillisuus. EU-tuomioistuin tekee mm. kansallisten tuomioistuinten pyynnöstä ennakkoratkaisuja EU:n perussopimuksista eli se tulkitsee jäsenmaille EU-oikeutta. Lisäksi se vastaa esimerkiksi EU:n toimielimiä vastaan nostettuihin kanteisiin. Tilintarkastustuomioistuin on puolestaan riippumaton EU:n varainhoidon valvoja, joka toiminnallaan pyrkii lisäämään EU-toimien avoimuutta ja vaikuttavuutta.
Unionin tuomioistuimessa on tuomari jokaisesta jäsenmaasta ja unionin yleisessä tuomioistuimessa kaksi kutakin jäsenmaata kohden. Myös tilintarkastustuomioistuimeen nimetään jäsenet kustakin jäsenvaltiosta. Varsinais-Suomen liiton järjestämällä kuntajohtajien opintomatkalla delegaatiomme tapasi suomalaistuomareista Niilo Jääskisen ja Tuula Pynnän sekä tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Hannu Takkulan. Ohjelmaan kuului myös tapaaminen Euroopan alueellisen yhteistyön ESPON-ohjelmassa.
Mittakaavaltaan Luxemburg on pieni mutta keskeinen ja vaikutusvaltainen valtio suurten naapureidensa välissä. Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan rajoittuva maa houkuttelee kansainvälisillä instituutioilla, laajalla pankkisektorilla ja keskeisellä sijainnillaan maan rajojen ulkopuolelta osaajia. Maa on myös EU:n huippua mitä tulee innovaatiotoimintaan. Opintomatkan aikana vierailimme kansallisessa innovaatiovirastossa Luxinnovationissa ja kuulimme maan innovaatiokärjistä ja yhteistyömahdollisuuksista.
Reilun puolen miljoonan asukkaan maan pääkaupungissa Luxemburgissa on 135 000 asukasta, joista 70 % on ulkomaalaisia. Kaupungin väestö on kymmenessä vuodessa kasvanut 30 prosentilla. Liikennevirtojen kasvun vuoksi julkisesta liikenteestä on tehty koko maassa maksutonta. Kaupungin pormestari kertoi Luxemburgin kulkevan Turun kanssa samaa latua, sillä 1970-luvulla puretun raitiotien tilalle rakennettiin kuusi vuotta sitten uusi.
Varsinais-Suomen kunnanjohtajien opintomatka toteutettiin 28.11.- 30.11.2023 Luxemburgissa. Opintomatka on osa säännöllistä Varsinais-Suomen kuntajohtajakokousta, jonka tavoitteena on lisätä kuntien vuoropuhelua ja yhteistyötä. Mukana matkalla olivat Nousiaisten kunnanjohtaja Teemu Heinonen, Liedon kaupunginjohtaja Mika Ingi, Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki, Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus, Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen, Auran kunnanjohtaja Terhi Källi, Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen, Ruskon kunnanjohtaja Kari Lehtinen, Turun yhteysjohtaja Matti Niemi, Maskun kunnanjohtaja Miira Raiskila, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen, Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta, maakuntajohtaja Kari Häkämies, aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio, vt. edunvalvontajohtaja Malla Rannikko-Laine sekä Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston päällikkö Saara Nuotio-Coulon.
Lisätietoja:
Malla Rannikko-Laine
vt. edunvalvontajohtaja