Siirry sisältöön
Haku

Kuulumisia maakuntahallituksesta 23.9.

Kulttuuripoliittisen selonteon tavoitteet saavutetaan vain asenneilmapiirin muutoksella

Pitkäjänteisyyttä ja ennakointia tarvitaan niin rahoituksessa kuin lainsäädännössäkin

Opetus-​ ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Varsinais-​Suomen liitolta lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi. Valtioneuvosto antaa selonteon eduskunnalle käsiteltäväksi syysistuntokaudella. Kulttuuripoliittinen selonteko on pääministeri Orpon hallituksen ohjelman mukainen pitkän aikavälin strategia ja toimintasuunnitelma. Selonteko käsittelee kulttuurin perustan säilyttämistä,​ uudistumista ja elinvoimaisuutta sekä kulttuuri-​ ja luovien alojen toimintaedellytyksiä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Maakuntahallitus lausuu aiheesta mm. seuraavaa:

Kulttuuripoliittinen selonteko,​ sen visio,​ tavoitteet ja toimenpiteet ovat tarpeen taiteen,​ kulttuurin ja luovien alojen pitkäjänteisen strategisen suunnittelun ja kehittämistyön tueksi. Varsinais-​Suomen liitto kannattaa selonteon visiota ja esitettyjä tavoitteita. Olennaista tulevaisuudessa on,​ sitoutuvatko toimijat kaikilla tasoilla selonteon toteuttamiseen ja edistämiseen.

Selontekoasiakirja sisältää paljon alaan kohdistuvia toiveita ja tavoitteita,​ jotka ovat tarpeen,​ mutta nykytilanteessa tuntuvat erittäin vaikeasti saavutettavilta. Jotta kulttuuripoliittisen selonteon tavoitteet voidaan saavuttaa,​ tulee myös asenneilmapiiri saada muuttumaan. Lisäksi tulee tunnistaa ja tunnustaa,​ että taide,​ kulttuuri ja luovat alat ovat myös työtä ja elinkeino,​ jolla on vaikutusta bruttokansantuotteen muodostumiseen. Varsinais-​Suomessa on maamme toisiksi laajin taiteen ja kulttuurin ammattilaisten keskittymä. Jotta tämän osaamisen potentiaali ja kasvu mahdollistetaan,​ tulee alan toimijoiden ansio-​ ja sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset ratkaista pikimmiten.

Pitkäjänteisyys ja ennakoitavuus niin rahoituksessa kuin lainsäädännössäkin on ensisijaisen tärkeää. Kulttuurin rahoituspohjan uudistamisen tulee sisältää rahoitusperiaatteiden uudelleentarkastelua ja entistä vahvemmin mm. yritysperäisen rahoituksen mahdollistamista erilaisin keinoin. Lisäksi luovien alojen mahdollisuuksien tunnistaminen,​ pienten ja alkuvaiheen luovien alojen yritysten tukeminen,​ luovan alan mahdollisuus hyödyntää valtion TKI-​rahoitusta ja tuki kulttuurivientiin ovat erittäin kannatettavia ja Varsinais-​Suomen näkökulmasta tarpeellisia toimenpide-​ehdotuksia selonteossa. Ne resonoivat myös koko Etelä-​ Suomen maakuntien yhteisen vision tavoitteeseen luoda Etelä-​Suomeen tehokkaasti integroitu TKI-​rahoitusmalli,​ jossa yhdistyvät julkisen ja yksityisen sektorin rahoitus.

Jokaisen ihmisen oikeus osallistua taiteeseen ja kulttuuriin tulee varmistaa koko elämänkaaren ajan. Ihmisillä tulee olla realistinen mahdollisuus osallistumiseen kotikunnasta riippumatta. Kuntien eriytyminen on tälle uhka,​ jonka toteutumista on maakunnassamme osittain nähtävissä jo nyt. Toteuttaakseen kulttuuripalveluita ja taatakseen peruspalveluiden saatavuuden kulttuurin osalta,​ tarvitsevat kunnat työhönsä jatkossakin tukea. Julkisen rahoituksen tulee olla pitkäjänteistä,​ myönnetyn rahoituskauden pidempi kuin kalenterivuosi ja rahoitusmuotojen pysyväisluonteisia.

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat ja kulttuuri on osa kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. Kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvää osaamista tulee vahvistaa edelleen ja vakiinnuttaa kulttuurihyvinvointi kiinteäksi osaksi hyvinvointialueiden toimintaa ja asiakasohjausta. Lasten ja nuorten hyvinvointiin,​ taidesuhteeseen,​ osallisuuteen ja lukutaidon kehittymiseen tulee kiinnittää tulevina vuosina erityistä huomiota.

Lisätietoja: Erikoissuunnittelija Katri Koivisto, p.040 025 1771


Kulttuuripankki -hankkeella lisätään taiteen ja kulttuurintekijöiden työllisyyttä sekä kulttuurin saatavuutta

Varsinais-Suomea edustavat maakunnan liitto ja Turun kaupunki

Turun kaupunki ja Varsinais-​Suomen liitto ovat sitoutuneet osatoteuttajina mukaan valtakunnalliseen Taiteen-​ ja kulttuurintekijöiden työllisyyden edistäminen Kulttuuripankki-​ verkkopalvelun avulla -​hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena on lisätä taiteen-​ ja kulttuurintekijöiden työllistymistä,​ näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kulttuurin saatavuutta ja monipuolista käyttöä Kulttuuripankki-​verkkopalvelun avulla. Samalla tavoitteena on laajentaa Kulttuuripankki-​verkkopalvelu valtakunnalliseksi. Varsinais-​Suomen liitto ja Turun kaupunki edustavat hankkeessa koko Varsinais-​ Suomen maakuntaa.

Tavoitteena on,​ että hankkeen päättymisen jälkeen Kulttuuripankki jää pysyvästi käyttöön alueilla.

Hanke toteutetaan ajalla 1.8.2024 -​ 30.6.2025. Sen päätoteuttaja on Tampereen kaupunki,​ joka on saanut Opetus-​ ja kulttuuriministeriöltä 300 000 euron hankeavustuksen (Kulttuuri-​ ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki).  

Lisätietoja: Erikoissuunnittelija Katri Koivisto, p.040 025 1771


Varsinais-Suomen maakuntastrategian päivitys käynnistyy

Varsinais-​Suomen maakuntastrategian 2040+ päivitys käynnistyy. Päivitystyön tavoite on maakuntastrategia,​ jonka tavoitteisiin maakunnan toimijat eivät vain voi,​ vaan haluavat yhdessä sitoutua. Näin rakennetaan yhä vahvempaa kestävien kumppanuuksien Varsinais-​Suomea. Maakuntastrategia on maakunnan kehittämisen asiakirja,​ joka sisältää sekä maakuntasuunnitelman,​ maakuntaohjelman ja älykkään erikoistumisen strategian. Maakuntasuunnitelma kuvaa maakunnan tavoiteltua kehitystä,​ jota havainnollistetaan aluerakenteen ja liikennejärjestelmän visiolla.

Nyt käynnistyvä päivitys kohdistuu erityisesti uuden maakuntaohjelman laatimiseen vuosille 2026–2029 ja älykkään erikoistumisen strategian 2021–2027 tarkistukseen. Työ käynnistyy syksyllä 2024 tilannekuvan muodostamisella. Strategialuonnos lähetetään alkusyksyllä 2025 kommenteille,​ joiden perusteella päivitetty Varsinais-​Suomen maakuntastrategia 2040+ viimeistellään ja toimitetaan maakuntavaltuuston käsittelyyn joulukuussa 2025.

Valmisteluprosessiin kutsutaan laaja joukko asiantuntijoita Varsinais-​Suomesta: kunnista,​ korkeakouluista,​ valtion virastoista,​ korkeakouluista sekä alueen kehittämiseen osallistuvista yhteisöistä,​ järjestöistä ja yrityksistä. Valmistelusta viestitään aktiivisesti Varsinais-​Suomen liiton verkkosivuilla ja muissa viestinnän kanavissa. Valmistelusta vastaa ja sitä koordinoi Varsinais-​Suomen liitto ja erityisesti liiton sisäinen kumppanuustiimi.

Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Salla-Maria Lauttamäki, p. 040 520 0761