Siirry sisältöön
Haku

Kumppanuus – itsestäänselvyys vai jotain enemmän?

Kumppanuus on yksi niistä sanoista, joita käytetään tänä päivänä mielellään ja monessa yhteydessä ympäri maan. Me täällä Varsinais-Suomessa katsomme, että olemme kumppanuustyön edelläkävijöitä, joten ilahtuneina seuraamme ajattelun leviämistä. 

Mutta myönnetään: oli aika, jolloin kumppanuus kyllästytti meistä monia. Olimme nimenneet vuonna 2014 voimaan tulleen maakuntastrategian kumppanuusstrategiaksi ja päättäneet, että kumppanuus on työvälineemme strategian toteutuksessa, mutta sitten hommat rupesivat takkuamaan. Kukaan ei tuntunut saavan oikein kunnolla kiinni siitä, mitä kumppanuuden käsitteellä lopulta ajettiinkaan takaa, ja mihin sen ympärille rakennettu työ oikeastaan tähtäsi. Vahvana alkanut innostus ja sitoutuminen olivat koetuksella kohdattuaan määrittelyvaateet. Varsinais-Suomen liiton sisäinen kumppanuustiimi paketoi käsitettä ja toimintamallia yhä uudestaan ja uudestaan eri tarpeisiin – ehkä jo tällä kertaa se näyttäytyisi kristallinkirkkaana? 

Kokeilujen ja erehdysten kautta onnistumisiin

Taustalla pyörivä käsitejumppa ei onneksi pysäyttänyt verkostoja. Päinvastoin, samanaikaisesti eri alojen asiantuntijat heittäytyivät rohkeasti pohtimaan maakuntastrategian tavoitteita uusista näkökulmista. He ennakoivat, mihin kaikki voisikaan kehittyä ja työstivät kuvaa siitä, mihin suuntaan me halusimme yhdessä kumppaneina maakuntaa viedä. Aina siitä kaikesta ei ehditty viestiä yhteisin äänenpainoin niin paljon kuin olisi ollut hyvä ja tarpeen, mutta kentällä tapahtui asioita silti koko ajan. Vaikka sanallistaminen oli vaikeaa, tekemisen lomassa myös tekemisen tapa kehittyi, vahvistui ja pikkuhiljaa muotoutui.  

Kymmenen vuotta startin jälkeen voimme Varsinais-Suomessa olla ylpeitä siitä, että emme lyöneet hanskoja tiskiin siinä kohtaa, kun katselimme monimutkaisia visualisointeja sinne tänne polveilevista kumppanuusverkostoista tietokoneidemme näytöillä ja tuskailimme, kuinka tästä lopulta kukaan saa tolkkua. Sillä saatiinhan siihen tolkkua, vähä vähältä, yhdessä erehtyen, oppien ja lopulta onnistuen. Vaati aikaa, kärsivällisyyttä, uusia ihmisiä, vanhoja konkareita, kohtaamisia, toistoja, luottamusta ja uteliaisuutta, jotta kauan sitten kylvetyn kumppanuusajattelun siemenet alkoivat toden teolla itää ja roolit kumppanuuden sanansaattajina löytyä – niin meillä Varsinais-Suomen liitossa kuin kumppaniorganisaatioissammekin. 

Tänä päivänä kumppanuus on jatkuvaa, avointa yhteistyötä ja vuorovaikutusta, johon voi luottaa. Sillä on rakenne, kumppanuusfoorumi verkostoineen, ja merkitys, maakuntastrategian toteuttaminen. Meillä on jo 20 strategiatyössä mukana olevaa kumppanuusverkostoa, joissa toimii lähes 600 aktiivijäsentä, ja tuhansia kohtaamisia. Viime vuonna työnsä aloitti avainkumppaneistamme ja verkostotyöstä innostunut kumppanuuden sparrausryhmä. Kumppanuuden konseptointia ja sanoittamista on jatkettu kumppanuusoppaan avulla – ja viime vuonna päätettiin, että 10-vuotinen kumppanuus ansaitsisi hiukan ekstrahuomiota juhlavuoden muodossa.  

Yhteisistä onnistumisistamme osoituksena onkin se into ja lämpö, jolla kumppanimme ovat lähteneet kumppanuuden juhlavuoteen 2024 mukaan.

Yhteisistä onnistumisistamme osoituksena onkin se into ja lämpö, jolla kumppanimme ovat lähteneet kumppanuuden juhlavuoteen 2024 mukaan. Jo nyt (helmikuussa) tuntuu, että kumppanuus on ottanut melkoisen harppauksen eteenpäin kaikkien niiden kohtaamisten ansiosta, joita olemme alkuvuoden aikana kumppaniemme kanssa järjestäneet. Samalla olemme koko ajan oppineet lisää myös siitä, missä meillä vielä on parannettavaa. 

Ihmiset (ja ketut) esiin kumppanuuden juhlavuonna 

Tänä vuonna haluamme tulosten ohella erityisesti tuoda esiin ihmisiä, inhimillisyyttä ja hauskuutta. Joten menossa mukana temmeltää myös juhlavuoden maskotti Kelpo K. Kettu, kumppanuuskettu! Kelpo ei ole vain kettu tai lapsellinen pehmolelu. Kelpo herättää tunteita, helpottaa kohtaamisia, tuo yhteistä jutun juurta. Kelpolle tai Kelpon kanssa voidaan nauraa. Ja tietenkin halailla ja somettaa! Kelpo saa meissä aikaan empatiaa ja yhteenkuuluvuutta. Kelpo myös auttaa osaltaan viestiemme muotoilussa kiinnostaviksi ja helposti lähestyttäviksi.   

Ja tässä on koko homman ydin. Tulokset, rakenteet ja määritelmät ovat olennaisia, ehdottomasti. Mutta vaikka kumppanuustyössä työstämme maakunnalle hyvin tärkeitä ja hyvin monenlaisia, monivaiheisia, joskus vakavia ja vaikeitakin asioita, kyse on kuitenkin aina ennen kaikkea ihmisten kohtaamisista erilaisissa kokoonpanoissa. Kyse on siitä, kuinka kohtaamme toinen toisemme avoimesti, uteliaasti, kunnioittavasti ja lämmöllä. Kuinka synnytämme luottamusta ja sitoutumista. Olemme läsnä. Kuinka olemme yhdessä ylpeitä aikaansaannoksistamme ja muistamme kertoa niistä sen sijaan että vähättelisimme tai vaikenisimme. Ei siinä lopulta sen kummemmasta ole kyse. Kumppanuuskettu auttaa osaltaan näkemään ihmiset asioiden takana. Tehdään töitä tosissaan ja korkealla kunnianhimon tasolla, mutta kaiken ei tarvitse aina olla niin vakavaa.  

Kyse on siitä, kuinka kohtaamme toinen toisemme avoimesti, uteliaasti, kunnioittavasti ja lämmöllä. Kuinka synnytämme luottamusta ja sitoutumista. Kuinka olemme yhdessä ylpeitä aikaansaannoksistamme.

Nyt kymmenen vuoden jälkeen me ymmärrämme, että kumppanuus ei voi olla mustavalkoisesti määriteltävissä, eikä sitä voi diktaattorin tavoin toisille asettaa. Kumppanuus perustuu kohtaamisiin yhdessä sovittujen raamien – maakuntastrategian tavoitteiden ja arvojen – sisällä. Samoin kuin juhlavuonna juhlittavia ihmisiä ja kumppanuusverkostoja on lukuisia, on meistä jokaisen muodostettava oma tarkempi käsityksemme kumppanuudesta mutta uudistettava sen raameja yhdessä. Kumppanuus ei ole itsestäänselvyys, vaan meidän on jatkossakin nähtävä vaivaa sen eteen, että siihen on mahdollisuus, ja että Varsinais-Suomi tunnetaan ainutlaatuisesta kumppanuustyöstään.  

Toivottavasti saamme jatkaa tätä työtä kanssanne. Toivotamme kaikille kumppaneillemme sopivasti uteliaisuutta ja innostusta juhlavuoteen!  

Kirjoittajat, (jotka yhä vain innostuvat kumppanuudesta, verkostoista ja ketuista):

Salla-Maria Lauttamäki

kehittämispäällikkö

+358 40 520 0761

Kirsi Stjernberg

Kirsi Stjernberg

viestintäpäällikkö

+358 40 551 3120

Kuva:Salla-Maria Lauttamäki. Kelpo K. Kettu vierailulla Hämeessä tapaamassa Hämeen liiton väkeä ja heidän Into -maskottiaan. Varsinaissuomalainen kumppanuus ulottuu myös yli maakunnan rajojen.