Kohtaamisia pimeässä huoneessa
Varsinaista kulttuuria -hankkeen kolmen kuukauden mittaisen seututaiteilijakokeilun aikana kohtasin viiden kunnan alueella erilaisissa nuorisotiloissa ja kouluissa monia eri-ikäisiä nuoria – ala- ja yläkouluikäisiä sekä nuoria aikuisia. Lähtökohtani nuorten kanssa työskentelyyn oli monivaiheisen neulanreikäkamera-työpajan järjestäminen. Digitaalisten medioiden aikana hitaat analogiset valokuvaprosessit voivat tarjota etenkin nuorille uudenlaisia ja yllätyksellisiä kuvan tekemisen tapoja.
Valokuvatyöpajat järjestettiin viidellä viikoittaisella tapaamiskerralla, joiden aikana tutustuimme camera obscura -valoilmiöön, teimme laatikkokameroita, valotimme kuvia pitkillä valotusajoilla ja kehitimme kuvat pimiössä. Ryhmäkoot vaihtelivat yhdestä osallistujasta viiteentoista sekä avoimeen pop-up -tapahtumaan. ”Seutukuntamatka” siis tarjosi monia erilaisia ja opettavaisia kokemuksia myös työpajojen ohjaajalle.
Optisen kuvan muodostumisessa on kyse valosta ja pimeydestä, ja työpajojen alussa johdattelin osallistujat näiden kuvataiteen perimmäisten teemojen pariin pimentämällä huoneen isoksi kameraksi. Pysähdyimme valoilmiön äärelle ja tarkastelimme, kuinka auringon säteet piirsivät ylösalaista kuvaa läpikuultavalle pinnalle. Kirkkaana kevätpäivänä hämärässä tilassa koettu valoilmiö jäi mieleen erityisenä yhteisesti jaettuna ihmettelyn hetkenä.
Kun yksinkertaiset kameralaitteet saatiin rakennettua, aloitettiin kuvien valottaminen pitkiä valotusaikoja hyödyntäen. Yhteisenä tavoitteena oli oppia tuntemaan oman laatikkokameran ominaisuuksia ja toimimaan vähitellen myös itsenäisesti. Jännitys tiivistyi punalampuin valaistuissa pimiöissä, joissa paperinegatiivit kehitettiin. Ainakin itselleni näiden odottavaisten hetkien tiivis tunnelma jäi vahvasti mieleen – kun katseltiin kuvien ilmestymistä punavalon alla. Valokuvapaperin käydessä ensin kehitealtaassa, ja sitten keskeyte- ja kiinnitealtaissa, voitiin jatkaa jutustelua tai olla vaan hiljaa muutaman minuutin ajan. Joskus odotus palkittiin onnistuneella kuvalla ja toisinaan vähemmän onnistuneella, mutta arvaamattomallakin menetelmällä jaksettiin yrittää uusia valotuksia.
Yhtenä projektin tavoitteena oli koostaa työpajoissa valotetuista kuvista yhteisjulkaisu, jonka kautta nuoret voisivat nähdä myös toisissa työpajoissa toteutettuja kuvia. Yhteisjulkaisu löytyy osoitteesta www.obscura.fi/hidasta-aikaa.
Kirjoittaja Kristian Jalava on kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän toimi maalis-toukokuussa 2023 seututaiteilijana Liedon, Paimion, Sauvon, Kaarinan ja Turun alueella. Seututaiteilijakokeilut ovat osa Varsinaista kulttuuria -hanketta. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta toteuttavat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.