Siirry sisältöön
Haku

Kaikkien aikojen sadas Aurora-mitali Puolalan yhtenäiskoulun musiikkiluokille sekä Puolalanmäen musiikkilukiolle

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus on päättänyt myöntää vuoden 2024 Aurora-mitalin Puolalan yhtenäiskoulun musiikkiluokille sekä Puolalanmäen musiikkilukiolle. Kyseessä on jo sadas Aurora-mitali. Mitali luovutettiin koulun edustajille Jouko Kauppiselle ja Kaisu Metsä-Tokilalle Varsinais-Suomen liiton vuosivastaanotolla 7.5., jossa saatiin myös nauttia musiikkilukion Chorus Iucundus-kuoron esityksestä. 

Pitkäjänteistä ja meneystyksestästä työtä lasten ja nuorten musiikinopetuksessa

Perusteena Aurora-mitalin jakamiselle Puolalan koululle ja Puolalanmäen lukiolle on erityisesti pitkäaikainen, pitkäjänteinen ja menestyksekäs opetus- ja kasvatustyö lasten ja nuorten musiikinopetuksessa. Puolalan musiikkiluokkien ja musiikkilukion yhteiskunnallinen vaikuttavuus on vahva. Heille myönnetyllä Aurora-mitalilla halutaan nostaa esiin myös kulttuurin merkitystä lapsuudessa ja nuoruudessa sekä kulttuurisen huoltovarmuuden elementtinä. Kulttuurikasvatuksen puolesta puhuminen on merkityksellistä yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. 

”Loistavaa, yllättävää, vau!”, luonnehtivat rehtorit Jouko Kauppinen (Puolalanmäen musiikkilukio), Tuomas Nousiainen (Puolalan yhtenäiskoulu/yläkoulu) ja apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila (Puolalan yhtenäiskoulu/alakoulu) tietoa Aurora-mitalista. He korostavat, että palkinto kuuluu koko yhteisölle, innostuneille oppilaille ja taitaville, todella sitoutuneille opettajille sekä vanhemmille. Peruskoulun ja lukion yhteinen musiikkiluokkien tukiyhdistys on heidän mukaansa erottamaton osa tekemistä, ilman sitä toiminta ei olisi mahdollista. 

Aurora-mitali tullaan sijoittamaan koulujen yhteisissä tiloissa näkyvälle paikalle muistuttamaan tästä kaikesta, kertoo Jouko Kauppinen. Ja samalle illalle Aurora-mitalin luovutuksen kanssa osuvassa musiikkiluokkien gaalakonsertissa tunnustuksesta kerrotaan yhteisesti kaikille oppilaille ja vanhemmille. 

Yhteisöllisyys ja oppimisen ilo tekevät Puolalasta ainutlaatuisen

Mutta mikä sitten on rehtoreiden omasta mielestä parasta Puolalassa? 

Kaikki kolme ovat tästä hyvin yksimielisiä:  

” Parasta meillä on yhteisöllisyys ja oppimisen ilo ja innostus. Hienoa on myös eri-ikäisten yhdessä tekeminen. Kaikki tulevat tänne mielellään ja täällä syntyy elinikäisiä ystävyyksiä. Kahdeksan kuoroa + noin 60 hengen orkesteri harjoittelevat samassa talossa, on paljon bänditomintaa jne. Aina tapahtuu, koululta ei oikein edes malteta lähteä kotiin. Musiikki säteilee koululla kaikkeen muuhunkin tekemiseen, musiikin hyvät vaikutukset oppimiseen näkyvät. On suuri rikkaus, että saa työskennellä tällaisessa koulussa.” Olennainen osa toimintaa on rehtorien mukaan myös kansainvälisyys; kuoro- ja orkesterivierailut puolin ja toisin eri maissa. Kallistuneet matkustuskulut ja syrjäinen sijainti tosin haastavat tätä. 

”Lapset aloittavat meillä musiikkiluokalla kolmosella. Kouluun tullaan eri puolita Turkua ja kellä tahansa musiikista kiinnostuneella lapsella on mahdollisuus hakea tänne. Lapsilta ei etukäteen vaadita soittimen hallintaa tai muuta erityistä taustaa musiikin saralla,” kertoo alakoulun apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila ja jatkaa: ”Kaikki suorittavat pienen musikaalisuustestin, jonka perusteella valinnat puhtaasti tehdään. Siinä testataan rytmitajua ja lauletaan yksi säkeistö itse valitusta lastenlaulusta.” 

Musiikkia on alakoulussa neljä tuntia viikossa. Lisäksi tulevat kuoroharjoitukset. Oppilailla on myös mahdollisuus vuorotellen pitää bänditreenejä välitunneilla. Jos lapsilla on koulun ulkopuolella joku oma soitin/soittoharrastus, näitä taitoja hyödynnetään tietysti myös. 

Yläkoulun rehtori Tuomas Nousiainen kertoo, että suurin osa tulee yläkoulun musiikkiluokalle omasta alakoulusta. Jos on tilaa, otetaan uusia oppilaita myös mielellään. 

Yläkoululaisilla musiikkia on neljä tuntia viikossa, pitäen sisällään kuoroharjoitukset. Musiikkiluokilla lauletaan, soitetaan, opiskellaan musiikkia ja musiikin historiaa, on bändiä ja nuorisokuoroa. 

Musiikkilukion rehtori Jouko Kauppinen kertoo, että heillä on 500 opiskelijaa, joista kolmannes on musiikkilinjalla. Lukio toteuttaa valtakunnallista erityistehtävää ja houkuttelee opiskelijoita myös esim. Vaasasta ja Raumalta. Pääosa tulee kuitenkin Varsinais-Suomesta. Lukioon saadaan musiikin varjolla houkuteltua myös ehkä tavanomaista enemmän poikia, huomauttaa Kauppinen. 

Kaikki rehtorit korostavat, että pääosa opiskelijoista on tavallisia musiikkia harrastavia nuoria. Keskimäärin kymmenkunta musiikkiluokkien kasvattia vuosittain jatkaa musiikillisella uralla. Toki monet erityislahjakkuudet ”karkaavat” jossain vaiheessa Sibelius -akatemiaan. 

Rehtorit peräävät Turulta panostusta musiikkiluokkiin jatkossakin

Kiinnostus musiikkiluokkia kohtaan on kuitenkin vähentynyt ja musiikkiluokkien paikat saadaan tätä nykyä juuri ja juuri täyteen. Ne, jotka haluavat ja läpäisevät testin mahtuvat myös mukaan. ”Musiikki on asia, jonka eteen pitää tehdä töitä. Se vaatii kärsivällisyyttä, tuloksia ei tule heti. Ehkä tämän eteen ei nykyään jakseta pinnistellä”, pohtii Kaisu Metsä-Tokila. 

Rehtorit peräävät Turulta kuitenkin panostusta musiikkiluokkiin jatkossakin, kaikkea ei voi eikä tule lakkauttaa. Miten tällainen sopisikaan Turkuun, joka profiloituu kulttuurikaupunkina? 

Syksyllä 2028 Puolalanmäen lukio ja Puolalan yläkoulu täyttävät 100 vuotta ja musiikkilukio 40 vuotta.  Ensimmäinen musiikkiluokka aloitti toimintansa vuonna 1968, joten peruskoulun musiikkiluokille tulee silloin täyteen jo 60 vuotta. ”Silloin juhlitaan isosti”, toteavat rehtorit. 

Aurora-mitali  

Varsinais-Suomen liitto jakaa vuosittain Aurora-mitalin Varsinais-Suomen kulttuurin hyväksi taiteen, kulttuurityön tai tieteen alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle, viranomaiselle, yritykselle tai työryhmälle. Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle. Ehdotuksia Aurora-mitalin saajaksi perusteluineen kerättiin maakunnan toimijoilta ja asukkailta verkkolomakkeen kautta. Liiton kulttuuritoimikunta käsitteli ehdotukset ja maakuntahallitus valitsi maaliskuun kokouksessaan mitalin saajan toimikunnan ehdotuksen pohjalta. 

Lisätietoja:

Katri Koivisto

Katri Koivisto

erikoissuunnittelija, vapaalla 1.11.2025 saakka