Siirry sisältöön
Haku

Juhlavuoden inspiroimana kohti vaikuttavampaa kumppanuutta

Kuvassa kaksi miestä ja kaksi naista seisovat ryhmässä nurmikolla poseeraten kameralle, aurinko paistaa, he ovat iloisia ja pitelevät käsissään oransseja kylttejä, joissa lukee kumppanuuden juhlavuosi. Yhdellä miehellä on kädessään kettupehmo.

Vuonna 2024 tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Varsinais-Suomessa päätettiin muuttaa tapa valmistella ja toteuttaa maakuntastrategiaa. Työstä tehtäisiin totuttua avoimempaa ja sille rakennettaisiin aivan oma toteuttamisen yhteistyömalli, Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumi. Tämä olisi aikamoinen muutos. Ajatus oli kuitenkin itänyt jo jonkin aikaa aktiivien mielessä ja lähti mukavasti kasvamaan: tänä päivänä kumppanuusfoorumilla on noin 20 verkostoa ja satoja asiantuntijoita!

Kyllä tällaisessa ponnistuksessa olisi hyvinkin syytä juhlaan, pohti Varsinais-Suomen liiton strategiatyötä koordinoiva joukko pari vuotta sitten. Halusimme tehdä näkyväksi, minkälaisia verkostoja meillä on, miten me asioita maakunnassa teemme, ja mitä se varsinaissuomalainen kumppanuus tänä päivänä oikeastaan on. Haluaisimme juhlia kanssanne kokonaisen vuoden ajan.

Kuitenkin aivan juhlavuoden kynnyksellä meitä allekirjoittaneita (ja varmasti kollegojammekin) jännitti. Olimmeko yhdessä oikeasti onnistuneet niin, että aihetta juhlaan oli, vai olimmeko vain pipo silmillä tyytyväisiä omassa kuplassamme? Kiinnostaisivatko nostamamme aiheet myös teitä kumppaneita? Onneksi heti juhlavuoden alusta saakka, ja läpi koko vuoden, saimme iloita lämpimästä vastaanotosta ja innostuksesta.

Yhteistä tekemisen tapaa kiiteltiin ja moni tuli sanomaan, että koko kumppanuusajattelu avautui vuoden aikana ihan uudella tavalla.

Tapahtumissa ja viestinnässä oli mukana niin konkareita kuin uusiakin toimijoita, kaikilta sektoreilta. Näimme kanssanne paljon vaivaa niin kumppanuuden sanoittamisessa ja konseptoinnissa kuin muiden mukaan sitouttamisessa.

Yhteyden ja kohtaamisten juhlavuosi

Meille oli tärkeää korostaa juhlavuoden aikana sitä, miten pitkäjänteistä ja tavoitteellista kumppanuustyö on alusta asti ollut ja miten viime vuosina on vielä aivan erityisesti kiritty laajassa yhteistyössä verkostotyön systematisoinnissa ja myös siitä viestimisessä. Olemme muun muassa saaneet tueksemme todella arvokkaan kumppanuuden sparrausryhmän, joka arvioi ja kehittää toiminnan tapoja kanssamme.

Kumppanuustyön ydintä on monipuolinen ja kehittämishenkinen pysyvä yhteistyö eri organisaatioiden, ryhmien ja ennen kaikkea eri alan asiantuntijoiden välillä. Me uskomme, että samalla kun yhteinen keskustelu ja kokeilut tuovat kykyä elää vahvasti ajassa ja korjata kurssia tarvittaessa, kumppanuustyön pitkäjänteisyys tuo suunnitteluumme ennakoitavuutta ja luotettavuutta, joita erityisesti näinä aikoina tarvitaan. Toimijoiden on voitava tähdätä pidemmällä tähtäimellä yhteiseen maaliin.

Koemme, että kumppanuustyössä meidän tehtävämme on vahvistaa luottamusta paitsi toisiimme, myös tulevaisuuteen, ja synnyttää eteenpäin vievää uteliaisuutta uhkakuviin keskittymisen sijaan.

Tämän päivän yksilökeskeisessä ajassa meidän kantava ajatuksemme on: yksin emme saavuta suuria, tarvitsemme toinen toisiamme. Kovuuden, aggressiivisuuden ja valta-asetelmien sijaan haluamme rakentaa yhteyttä. Ja juuri siksi meille oli tärkeää nostaa juhlavuoden keskiöön ihmiset, koska heistä ja heidän välisestään vuorovaikutuksesta, ymmärryksestä, tunnetaidoista ja keskinäisestä luottamuksesta on verkostotyössä ennen kaikkea kyse. Samalla tärkeää oli iloinen, positiivinen ja ei aina niin vakavamielinenkään viestintä ja meininki. Ilo, empatia tai hassuttelu eivät vähennä asiantuntemusta vaan vievät asioita eteenpäin, ja tätä todistimme vuoden aikana konkreettisesti hyvin monissa eri käänteissä. Esimerkiksi juhlavuoden maskottinamme toiminut Kelpo-kumppanuuskettunen muotoutui erityisesti alkuvuonna pieneksi sometähdeksi ja pääsi moneen mukaan (katso esimerkiksi Turun yliopiston hieno video, aukeaa uuteen välilehteen Youtubessa). Täällä meidän toimistollamme Kelpo ilahduttaa meitä edelleen.

Ihmisiä ja toimijoita on edelleen syytä tuoda aktiivisesti yhteen kohtaamaan toisiaan ja ratkomaan konkreettisesti yhteisiä haasteita. Jotta kykenemme myös isojen haasteiden keskellä löytämään uusia ratkaisuja ja näkökulmia, tarvitaan luovuutta. Ja luovuus tarvitsee ympärilleen aikaa, turvallista yhteistä tilaa ja sopivia syötteitä. Siksi paikkansa on myös hyvin erilaisilla kohtaamisilla erilaisissa ympäristöissä. Juhlavuoden KumppanuusGames oli tästä hyvä esimerkki (josta kuvamuisto blogin alussa!). Vapaamuotoisen yhdessäolon ja joukkuekisailun tiimellyksessä kylvettiin siemeniä uudenlaisille yhteistyökuvioille ja myös kokonaan uusia toimijoita löysi yhteistyöhömme mukaan.

Yhä vaikuttavampaa kumppanuutta

Vaikka moni juhlavuoden aikana innostui ja tuli mukaan kumppanuustyöhön, kohtasimme myös sen toisen puolen: osa ei ole siitä kuullutkaan tai ehkä kokee sen vielä itselleen vieraaksi toimintatavaksi. Asiaa tuntemattomalle kumppanuustyö voi pahimmillaan näyttäytyä kahvikerhoina, paperinpyörittelijöiden kokoontumisina, tai tuloksista vain haaveilevina tiedotuskanavina. Joku voi kokea, että verkostot ovat poissulkevia: niihin ei ole erikseen kutsuttu eikä oikein tiedä miten pääsee mukaankaan. Sanavalintamme varmasti kertovat, että itse emme näin ajattele, mutta kritiikkiin on suhtauduttava vakavasti. Kaikkien kokemukset ovat tosia.

Ihmisten ja yhteyden esiin nostamisen lisäksi juhlavuoden toinen tärkeä tavoite olikin tulevaisuuden pohdinta ja kumppanuustyön tarkastelu kriittisellä otteella. Ovatko verkostomme kertoneet työstään riittävästi ulospäin? Onko meillä verkostoille selkeät toimintatavat ja tavoitteet, joita kohti ne työskentelevät. Kuulevatko verkostot kaikkien jäsentensä äänen? Muistammeko kertoa myös tuloksista, joita verkostoissa syntyy?

Me varsinaissuomalaiset olemme kumppanuuden uranuurtajia. Aika näyttää, minkälaiseksi yhteinen toimintamallimme seuraavaksi jalostuu. Sitä pohdimme, kun päivitämme tänä vuonna maakuntastrategiaa lukuisten asiantuntijaverkostojen ja päättäjien kanssa entistä erinomaisemman Varsinais-Suomen rakentamiseksi.

Meidän tavoitteemme joka tapauksessa on, että varsinaissuomalainen kumppanuus on jatkossakin jotain, joka rakentaa yhteyttä, tuottaa iloa ja antaa tilaa luovuudelle. Sydämellinen kiitos siitä, että olette antaneet meille näitä kaikkia jo nyt. Tehdään yhdessä kumppanuudesta entistä vaikuttavampaa!

Kirjoittajat, joita yhdessä tekemisen meininki kanssanne yhä vain motivoi:

Salla-Maria Lauttamäki

kehittämispäällikkö

+358 40 520 0761

Kirsi Stjernberg

Kirsi Stjernberg

viestintäpäällikkö

+358 40 551 3120