Havsplanering
Havsplaneringen stödjer hållbar utveckling och tillväxt inom olika användningsformer av havsområden och hållbar användning av naturresurser. Likaså främjar den förbättrande av havsmiljöns tillstånd.
Inom havsplanering betraktas och samordnas behov av olika användningsformer. Branscher som ingår i planeringen är bland annat energiproduktion, sjötrafik, sjöindustri, fiskeri och vattenodling, turism och rekreation, blå bioteknologi och mineral. Därtill fäster man uppmärksamhet vid det havsnära kulturarvet samt bevarande, skydd och förbättring av havsmiljö och -natur. Även behoven av landets försvar beaktas i planeringen.
Finlands första havsplan, Finlands havsplan 2030, färdigställdes år 2020 och godkändes i landskapsfullmäktige av kustens landskapsförbund. Planen omfattar territorialvattnen och den ekonomiska zonen och den står i överenstämmelse med markanvändnings- och bygglagen.
Havsplanen har upprättats på initiativ av kustens landskapsförbund i samarbete med miljöministeriet, Åland och maritima experter, myndigheter och intressentgrupper. Planen har beretts i tre delar med beaktande av regionala särdrag. Dessa tre delar utgör en helhet, Finlands havsplan.
Planeringsområden och ansvariga landskapsförbund
- Finska viken: Kymmenedalens förbund och Nylands förbund
- Skärgårdshavet och Bottenhavets södra del: Egentliga Finlands förbund och Satakuntaförbundet
- Norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken: Österbottens förbund, Mellersta Österbottens förbund, Norra Österbottens förbund och Lapplands förbund
Den första planeringsomgången för havsplanering i Finland pågick 2017–2021. Den andra planeringsomgången genomförs 2022–2027.
Frågor? Kontakta oss!

Mari Pohja-Mykrä
Koordinator för det finska havsplaneringssamarbetet
