Siirry sisältöön
Haku

Miten kävi kumppanuuslupauksellesi?

Tiedäthän uudenvuodenlupaukset? Salikortin hankkimiset, terveellisen ruokavalion aakkoset ja säännölliset mindfulness-harjoitukset? Samalla tavalla myös kumppanuuslupaukset tähtäävät hyvään, mutta ovat toivottavasti korkealla toteutumisprosentillaan aivan toista maata!  

Kumppanuuslupauksia kyseltiin varsinaissuomalaisen kumppanuuden juhlavuoden käynnistystilaisuudessa helmikuussa 2024. Tilaisuudessa juhlittiin kymmentä kumppanuustyön vuotta ja pyydettiin osallistujia kertomaan, mikä kumppanuustyössä on ollut parasta ja minkälaisia lupauksia osallistujat voisivat tehdä varsinaissuomalaisen kumppanuuden vahvistamiseksi. Lukuisia hienoja, innostavia ja sydäntälämmittäviä lupauksia annettiin!  

Varsinaissuomalaisessa kumppanuudessa parasta on monipuolisuus, ihmiset ja luottamus

Vaikka olemme yhdessä määritelleet tietyt raamit kumppanuudelle, kumppanuus näkyy ja tuntuu meistä jokaiselle hiukan eri painotuksin ja tavoin. Juhlavuoden käynnistystilaisuudessa toteutetun leikkimielisen mobiilikyselyn perusteella varsinaissuomalaisessa kumppanuudessa parasta on monipuolisuus, yhteistyö, ihmiset, yhteisöllisyys, aktiivisuus ja luottamus. Positiivisina asioina mainittiin lisäksi muun muassa innostus, yhteinen matka, tekemisen meininki, uuden oppiminen, yhteisfundeeraaminen, hyvät tyypit, konstailemattomuus ja iloisuus. Ei mikään vähäinen perusta yhteiselle tekemiselle! 

Minkälaisia kumppaneita me sitten ajattelemme olevamme? Kyselyn perusteella maskottimme Kelpo K. Kettu raivasi heti tiensä monen esikuvaksi, sillä enemmistö vastaajista (41 vastaajaa 88:sta) koki olevansa tavoitteellinen kumppanuuskettu, eli innostunut, kokenut ja utelias. Tässä ovatkin mitä parhaat lähtökohdat kumppanuudelle! Toiseksi eniten vastaajat kokivat olevansa labradoreja – labradorihan on kaikkien peruskiva kaveri: aina iloisena paikalla, kun tapahtuu. Ei huono vaihtoehto tämäkään. Kolmanneksi eniten ääniä sai käki, joka keksii todella hyviä ideoita ja heittelee niitä muiden hoidettavaksi, kukkuu vaan! Kekseliäisyyttä tarvitaan, mutta samalla olisi tärkeää huolehtia väylistä, joiden avulla näiden idearikkaiden kumppanien ilmoille heitetyt hienot ajatukset viedään maaliin saakka. Neljäntenä vastauksista erottui vielä pöllö, joka viisaana fundeeraa ja odottelee oksallaan sopivaa yhteistyökutsua. Miten varmistamme, että nämä hiukan varautuneemmat kumppanit löytävät toisensa ja pääsevät käyntiin? 

Ohjelman tauon aikana kahvittelijoiden joukossa kierteli mobiilikyselyä täydentämässä kumppanuuden sparrausryhmän jäseniä, jotka kyselivät, mitä osallistujat ovat oppineet muilta kumppanuustyöstä, minkälaisia kokemuksia heillä on kumppanuusverkostolaisten keskusteluälykkyydestä ja kohtaamistaidoista, ja minkälainen tunnelma kumppanuustyössä juuri nyt on.  

Parasta on, kun yhteistyötahoista tulee kumppaneita.

Osallistujat kiteyttivät tunnelman varsin yksimielisesti sanoihin iloinen, innostunut, lämmin – yleisesti ottaen heillä tuntui olevan hyvä fiilis. Muilta oli otettu oppia asenteesta ja kumppanuuden toimintamallista, joka helpottaa yhteistyön ovien avaamista. Opittu oli myös siitä, kuinka tärkeää on kuulla toisia, kun kumppanuutta rakennetaan, ja lisätä yhteisymmärrystä ja vaikuttamismahdollisuuksia. 

Verkostolaisten kohtaamistaitojen osalta vastauksissa korostui se, miten yhteisen toimintakulttuurin tulee tukea kohtaamista ja keskusteluälykkyyttä. Yhteisten asioiden ja rakenteiden kautta on helpompaa päästä liikkeelle. Se, että luodaan riittävästi aikaa ja paikkoja ihmisten kohtaamiselle ja että joku myös ottaa vetovastuuta tilanteiden järjestämisestä, on ensiarvioisen tärkeää. Parasta on, kun yhteistyötahoista tulee kumppaneita, vastatiin kahvitauolla.

Ollaan läsnä, kehutaan muita selän takana ja viedään asiat maaliin asti 

Mutta entä ne lupaukset, joista lupasimme kertoa? Mitä luvattiin? Moni tilaisuuden osallistujista lupasi huolehtia jatkossa vielä tietoisemmin olemisen tavastaan: lisätä läsnäoloa, rohkeutta, oma-aloitteisuutta, avarakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta.  

Myös konkreettisia tekemisen lupauksia saatiin! Vastaajat muun muassa lupasivat kehua muita selän takana, puhua asioista myönteisesti, tulla mukaan sparrausryhmään (Hei Sinä! Ota meihin yhteyttä!), ja ratkaista vähintään yhden ongelman yhdessä sellaisten kanssa, joiden kanssa on eri mieltä. Kompromissitaitoja tarvitaan! 

Vastaukset ilahduttivat ja lämmittivät meitä koordinaation työmyyriä kovasti (tämä vaihtoehto muuten puuttui mobiilikyselystä!). Kuitenkin me kaikki tiedämme, että siinä kun lupaaminen on helppoa, lupauksen pitäminen on vaikeaa. (Tässä kohtaa toinen meistä kirjoittajista tuntee piston sydämessään siitä alkuvuonna ostamatta jääneestä salikortista…) Ja kun lupaus rikotaan, luottamus särkyy. Tarvitsemme toistemme tukea ja esimerkkiä kumppanuuslupausten pitämisessä. 

Sparrataan toisiamme hyvien työkalujen ja keinojen tunnistamisessa! 

Kumppanuuden edistäminen on meistä jokaisen tehtävä, mutta siinä olemme Varsinais-Suomessa onnekkaita, että myös tukiryhmiä ja omistajuutta löytyy. Asiaan perehdytään muun muassa kumppanuuden sparrausryhmässä ja Varsinais-Suomen liiton tiimeissä: miten kaikkea kuultua hyvää vahvistetaan edelleen? Miten jatkamme kohti tavoitetta luoda Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumista Suomen (ja maailman) paras kohtaamisalusta?  

Keskinäisessä sparrailussa on tärkeää pohtia kokonaisuutta rehellisesti ja nähdä myös asiat, joissa on parantamisen varaa.

Keskinäisessä sparrailussa on tärkeää pohtia kokonaisuutta rehellisesti ja nähdä myös asiat, joissa on parantamisen varaa: mitä kätkeytyy sellaisten mobiilikyselyn vastausten taakse kuin mystisyys, kateus ja hitaus. Meitä mietityttää, ovatko nämä yksittäisiä kokemuksia, vai asioita, jotka meidän tulisi työssämme paremmin tunnistaa? Jos rohkenet, voit olla meihin asiasta luottamuksella yhteydessä. Myös kriittisillä ajatuksilla on tärkeä paikkansa kehittämistyössä.  

Sparrausryhmällä tulee pian ensimmäinen toimintavuosi täyteen ja samalla olemme kumppanuuden juhlavuoden puolivälissä. Me haastammekin sparrausryhmän ja kollegamme – ja sinut, jos tahdot! – pohtimaan, millä keinoin pidämme kumppanuuden liekin roihuamassa ja minkälaisia uusia näkökulmia tuomme työhön seuraavaa kymmentä vuotta silmällä pitäen. 

Me lupaamme sinulle

Kumppanuuslupauksista on noin kaksi kuukautta aikaa. Teitkö sinä lupauksen? Miten se on näkynyt arjessasi, tarvitsisitko uutta inspiraatiota tai ehkä kumppanin työhön?  

Kumppanuus kantaa vain niin kauan kuin me uskomme siihen. Sitä ei rakenneta tai vahvisteta pakosta tai siksi, että joku muu niin tahtoo tai sanoo. Toteutuakseen kumppanuuslupauksien pitää tulla sydämestä, ihan niin kuin niiden uudenvuodenlupauksienkin.  

Toteutuakseen kumppanuuslupauksien pitää tulla sydämestä.

Me lupaamme sinulle pitää kumppanuusajattelua esillä. Lupaamme tuoda hyviä esimerkkejä ja verkostotyötä esiin. Lupaamme etsiä tapoja tuoda teitä kumppaneita yhteen ja järjestää kohtaamisen paikkoja, sekä panostaa siihen, että tuntisimme toisemme. Lupaamme myös, että Kelpo K. Kettu pyörii mukana jatkossakin, sen verran hyvin hän on paikkansa kumppanuustyön puolestapuhujana lunastanut. 

Toivomme, että huomaat kumppanuuslupausten toteutuvan ympärilläsi ja innostut omastasi! 

Haluatko mukaan? Jäitkö fundeeramaan jotakin? Ota yhteyttä!

Salla-Maria Lauttamäki

kehittämispäällikkö

+358 40 520 0761

Kirsi Stjernberg

Kirsi Stjernberg

viestintäpäällikkö

+358 40 551 3120