Siirry sisältöön
Haku

Varsinaissuomalainen ruoka saa lisää näkyvyyttä – alkuperämerkki hakuun

Iso kasa silakoita

D.O. Saaristomeri-Skärgårdshavet D.O. Archipelago -alkuperä- ja laatumerkki julistetaan piakkoin haettavaksi ensimmäistä kertaa. Varsinais-Suomen liiton hallinnoiman merkin tavoitteena on nostaa esiin Varsinais-Suomen asemaa monipuolisena ruokamaakuntana ja herättää kuluttajissa aito kiinnostus oman maakunnan tuotteisiin.

Merkkiä voivat hakea maakunnassamme toimivat ruoan tuottajat ja jalostajat. Jatkossa merkin kohderyhmää laajennettaneen koskemaan myös ravintoloita, jotka käyttävät alkuperä- ja laatumerkin saaneita tuotteita. Myös pienimuotoiset käsityöyrittäjät otetaan mukaan haun piiriin myöhemmin.

D.O. -merkin tärkeimpiä kriteereitä ovat tuotteen alkuperä (Varsinais-Suomi), ekologinen ja ílmastoystävällinen tuotantotapa sekä Saaristomeren tilan parantamiseen sitoutuminen. Tuotannon eri vaiheiden läpinäkyvyys ja jäljitettävyys sekä pakkausmateriaalien valinta ovat niin ikään tärkeässä roolissa merkkiä myönnettäessä.

D.O. (designation of origin) -alkuperä- ja laatumerkintä on tyypillinen esimerkiksi Välimeren maissa. Suomessa vastaava merkintä on ollut jo vuosia käytössä Saimaan alueella D.O. Saimaa -nimellä. Siellä merkintää on hyödynnetty esimerkiksi matkailumarkkinoinnissa.

Merkin myöntää eri hakemuksesta erillinen valintaraati, jossa on edustettuna eri sektorien ammattilaisia.

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Sami Heinonen

Sami Heinonen

saaristo- ja maaseutuasiamies

+358 400 413 704

Petteri Partanen

Petteri Partanen

elinkeinopäällikkö

+358 40 776 0630