Siirry sisältöön
Haku

Uusi maakuntastrategia rakentaa kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomea

Kaksi naista seisoo joen rannalla keskustelemassa, takana näkyy rakennuksia. On kylmä.

Kuvassa vas. kehittämispäällikkö Salla-Maria Lauttamäki, joka koordinoi maakuntastrategiatyötä Varsinais-Suomen liitossa, sekä opiskelija Suska Sipponen, joka toteutti maakuntastrategian digitaalisen tarinakartan.

Varsinais-Suomen uunituore maakuntastrategia 2040+ tarjoaa tavoitteita, toimenpiteitä, työkaluja ja yhteistyöalustan maakunnan kehittämiseen. Maakuntastrategia on maakunnan toimijayhteisön, eli kuntien, korkeakoulujen, oppilaitosten, kehittämisorganisaatioiden, virastojen, järjestöjen ja yritysten, yhteinen tulevaisuuden tahtotilan ilmaisu. Se on lakisääteinen asiakirja, jonka maakunnan liitto kokoaa.

Maakuntastrategian valmistelu käynnistyi syksyllä 2020 ja sitä on kuluneen vuoden ajan työstetty laajassa yhteistyössä. Valmisteluun on osallistunut noin 300 maakunnallista asiantuntijaa.

Opiskelija Suska Sipponen toteutti tarinakartan helpottamaan strategiaan tutustumista

Hämeen ammattikorkeakoulussa kestävän kehityksen opintojaan viimeistelevä, varsinaissuomalainen Suska Sipponen toteutti Varsinais-Suomen liitolle tilaustyönä maakuntastrategiasta digitaalisen tarinakartan, eli kevyemmän, visuaalisemman ja helppolukuisemman, verkossa selailtavan version. Suska jatkaa myös opinnäytetyössään saman teeman parissa, työ käsittelee aihetta miten viestiä kehittämistyöstä saavutettavasti.

Arvoina vastuullisuus, saavutettavuus, luottamus ja uteliaisuus

Uuden maakuntastrategian missio on rakentaa kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomea. Yhteistyön arvot ovat vastuullisuus, saavutettavuus, luottamus ja uteliaisuus.

– Maakuntastrategiassa kuvattu työtapa ja arvot ovat toteutuneet hienosti jo valmistelutyössä, joten niiden avulla on hyvä lähteä kohti tavoitteita. On myös ilahduttavaa, että kunnianhimoisten elinkeino-, TKI- ja osaamisnäkökulmien rinnalle on noussut aikaisempaa vahvemmin hyvään elämään ja hyvinvointiin liittyvät teemat. Toivottavasti tämä laajentaa yhteistä ymmärrystämme Varsinais-Suomen kehittämisessä, sanoo strategiatyötä meillä liitossa koordinoinut kehittämispäällikkö Salla-Maria Lauttamäki.

Strategian avulla nopeutetaan maakunnan vihreää ja reilua siirtymää, vahvistetaan maakunnan toimijoiden yhteistä sitoutumista maakunnan vahvojen elinkeinoalojen – meriteollisuuden, ruokaketjujen sekä lääke- ja terveysteknologian – kasvutavoitteisiin, ja rakennetaan aidon kumppanuuden, osallisuuden ja vuorovaikutuksen keinoin hyvinvointia ja yhteistoimintaa yli maakunnan sektori- ja väestöryhmien.

Maakuntastrategian visioiden mukaan Varsinais-Suomi vuonna 2040 on:

– Meidän tiimimme Varsinais-Suomen liitossa halusi kokeilla vähän uudenlaista tulokulmaa strategian valmisteluun ja oli hienoa huomata, että kumppaneilla oli sama tahtotila”, kertoo Salla-Maria Lauttämäki ja jatkaa:

– Muotoillut visiot, tavoitteet ja toimenpiteet asettavat meille selkeitä virstanpylväitä, joita kohti kumppanuusverkostot lähtevät nyt työskentelemään. Eikä utelias henki varmasti tähän pääty – kuka tietää, mitä uusia ja vaikuttavia keinoja yhdessä vielä keksimmekään!

Voit tutustua tarinakarttaan, strategiatyön eri vaiheisiin ja toimijoihin tarkemmin tästä linkistä.