Siirry sisältöön
Haku

Maakunnan tila -katsaus: Koronapandemia on kasvattanut Turun kehyskuntia

Varsinais-Suomen väestönkasvu on nopeutunut huomattavasti koronapandemian aikana. Maakunnan asukasluku oli kasvanut lokakuun 2021 lopussa 2 700 asukkaalla lokakuuhun 2020 verrattuna, kun vuonna 2019 väestö kasvoi vain 760 asukkaalla.

Väestönkasvun nopeutuminen johtuu lisääntyneestä muuttovoitosta, sillä Varsinais-Suomen syntyvyys on huomattavasti kuolleisuutta pienempi. Muuttovoittoa maakuntaan tulee sekä ulkomailta että muista maakunnista.

– Varsinais-Suomen yhteenlaskettu muuttovoitto on kasvanut jo 3 200 uuteen asukkaaseen vuodessa, kertoo tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen Varsinais-Suomen liitosta.

Suurin muutos maakunnan väestökehityksessä on kuitenkin väestönkasvun painopisteen siirtyminen Turusta kaupunkiseudun kehyskuntiin. Vaikka Turku on yhä maakunnan nopeimmin kasvava kunta, on Kaarina kirinyt Turun etumatkan lähes kokonaan kiinni. Myös Raision asukasluku on kääntynyt nopeaan kasvuun pitkään jatkuneen laskun jälkeen.

Muutokset Turun seudun väestökehityksessä johtuvat ennen kaikkea kuntien välisessä muuttoliikkeessä tapahtuneista muutoksista. Turun muuttovoitto muualta Suomesta on kääntynyt koronan aikana muuttotappioksi. Kehyskunnat puolestaan saavat yhä enemmän muuttovoittoa muista kunnista. Turun kasvu tuleekin tällä hetkellä ysinomaa maahanmuutosta.

– Turku ole kyennyt pääsemään kiinni vastaavaan väestönkasvuun kuin Tampere, mutta toisaalta Turun asema maan sisäisessä muuttoliikkeessä ei ole heikentynyt yhtä dramaattisesti kuin pääkaupunkiseudulla, Vasanen toteaa.

Maakunnan tila -katsaus julkaistaan kahdesti vuodessa

Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston kokouksessa 13.12. esitellyssä Maakunnan tila -katsauksessa käsiteltiin väestökehityksen lisäksi Varsinais-Suomen viimeaikaista työllisyystilannetta sekä vesihuollon nykytilaa maakunnassa.

Katsaukseen voi tutustua tarkemmin tämän linkin kautta.

Katsauksessa olevia kuvia on saatavissa pyynnöstä vektorigrafiikkana. Lisätietoja katsauksesta antaa Varsinais-Suomen liiton tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen (050 410 2294, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi).

Varsinais-Suomen ajantasainen tilastoseuranta löytyy Lounaistieto-palvelusta tästä linkistä (linkki vie uuteen välilehteen uudelle sivustolle)