Siirry sisältöön
Haku

Taide tavoittaa kuntalaisia Varsinaista kulttuuria -hankkeessa

Kristian Jalava ja Johanna Yliportimo.

Varsinaista kulttuuria -hankeen seututaiteilijoina maaliskuun alussa aloittaneet kuvataiteilija Johanna Yliportimo ja valokuvaaja, kuvataiteilija Kristian Jalava odottavat innostuneina työntäyteistä kevättä uudessa pestissään – ja erityisesti erilaisten ihmisten kohtaamista taiteen tekemisen äärellä.  

Uskon, että kohtaamisissa saariston asukkaiden kanssa koemme yhdessä oivalluksia ja innostusta kuvataiteen parissa. Tavoitteenani on, että taidetta löytyy kevään aikana yllättävistäkin paikoista eri puolilta saaristoa”, kertoo Yliportimo. Hän työskentelee Kemiönsaaren ja Paraisten alueella ja tuo työssään esiin myös kestävän kehityksen teemoja.  

”Seututaiteilijana on mahdollisuus työskennellä monen kunnan alueella ja tavoittaa työssään pienempienkin kuntien asukkaita – erityisesti nuoria. Yhteistyössä kuntien kulttuuritoimien kanssa pyrin muodostamaan työpajakokonaisuuksia, joista voisi olla iloa mahdollisimman monille osallistujille”, Jalavapuolestaan kuvailee odotuksiaan. Hänen työskentelyalueenaan ovat Lieto, Kaarina, Paimio, Sauvo ja Turku.

Vuosi sitten käynnistyneen Varsinaista kulttuuria -hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalvelujen tuottamista koko maakunnan alueella. Hankkeessa mahdollistetaan kokemusten vaihtoa sekä etsitään uusia yhteistyön muotoja kulttuurin kentällä. Samalla tiivistetään kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työtekijöiden maakunnallista verkostoa.

Koen tärkeänä tehtävänä edistää taiteellisen toiminnan saavutettavuutta maakunnassa.

Samalla seututaiteilija voi välittää arvokasta tietoa eri kuntien kulttuuritoimien välillä ja rakentaa omalla panoksellaan myös kuntien välistä yhteistyötä”, Jalava toteaa.

Seututaiteilijakokeilut ovat kuntalaisille näkyvin osa Varsinaista kulttuuria -hankkeen toiminnasta, sillä taiteilijat jalkautuvat työskentelemään toiminta-alueensa kuntien asukkaiden kanssa.

”Hanke mahdollistaa ammattitaiteilijoiden työskentelyä sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät välttämättä muuten ole juurikaan kosketuksissa taide- ja kulttuurikentän kanssa. On myös tärkeää tuoda esille, kuinka taiteilijoiden työ voi olla monipuolista ja miten he voivat työskennellä yhteistyössä eri tahojen, kuten kuntien, kanssa”, täydentää Yliportimo.

Hankkeen seututaiteilijakokeilut työllistävät yhteensä kuusi taiteilijaa, joista kunkin toiminta-alue koostuu 2–6 kunnasta ja työskentelyaika on kolme kuukautta. Ensimmäinen seututaiteilija aloitti työssään lokakuussa 2022 ja viimeiset lopettavat omat työskentelyjaksonsa syksyllä.

Varsinaista kulttuuria -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämistehtävä, jota toteuttavat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

Lisätietoja

Kristian Jalava ja Johanna Yliportimo.

Taide tavoittaa kuntalaisia Varsinaista kulttuuria -hankkeessa