Siirry sisältöön
Haku

Taide houkuttelee Turun keskustaan

Kuva Taiteen talon sisäpihan rakennuksista.

Turussa panostetaan vahvasti taiteeseen ja kulttuuriin. Kaupunki julkaisi huhtikuussa 2022 Kulttuurilupauksen, joka on strateginen ja visiomainen näkymä kulttuurin kehittämisestä Turussa vuoteen 2029. Se on perusta myös Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeelle.

Varsinais-Suomen liiton kumppanuustiimi vieraili tiistaina 22.11. Taiteen talossa ja Turun Taidehallissa. Varsinais-Suomen liiton eri alojen asiantuntijoista koostuva kumppanuustiimi koordinoi kumppanuusfoorumia, joka kokoaa varsinaissuomalaiset verkostot yhteen, toimii yhteistyön sytyttäjänä ja viestintäkanavana. Kumppanuus on suunniteltua, pitkäjänteistä yhteistyötä Varsinais-Suomen maakuntastrategian toteuttamiseksi.

Taiteen talo ja Turun Taidehalli syntyivät turkulaisen taiteen vapaan kentän ja Turun kaupungin aktiivisen yhteistyön tuloksena. Kumppanuustiimiä kiinnostikin molempien toimijoiden aktiivinen kumppanuus- ja vaikuttamisyhteistyö, ja mitä siitä voisimme ehkä oppia. 

Toimitusjohtaja Jere Pensikkala kertoi Taiteen talon tulevaisuuden suunnitelmista.

8000 m2 taiteelle

Useimmiten taiteen ja kulttuurin tilat löytyvät kaupunkien laitamilta. Turussa kuitenkin kehitys on ollut päinvastaista, ja Taiteen talo avattiin keväällä 2022 Rettigin vanhaan tupakkatehtaaseen keskelle Turun Vanhaakaupunkia. Taiteella ja kulttuurilla nähdään keskeinen rooli kaupunkikehittämisessä ja alueen elävöittämisessä.

Taiteen talolla on käytössään huikeat 8000 m2 keskellä kaupunkia. Se on taiteen ja kulttuurin koti niin taiteen tekijöille kuin kaupunkilaisille ja matkailijoille. Toimintaa on kuudessa kerroksessa ja pihapiirin taloissa. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön 43 kuvataiteilijan työhuoneet sijaitsevat tehdasrakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Lisäksi talossa työskentelee esittävän taiteen tekijöitä ja luovien alojen ammattilaisia ja siellä järjestetään erilaisia näyttelyitä, esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Taiteen talosta löytyy myös Turun ylioppilasteatteri, Teatteri Mundo ja Key Ensemble, joiden lisäksi lisää toimijoita on muuttamassa tiloihin. Pysyvien työtilojen lisäksi Taiteen talo tarjoaa vuokralle lyhytaikaisia pop-up-tiloja.

Turun taiteen talo Oy edistää ja tukee kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoi Taiteen talo -konseptia.

Turun Taidehallin ensimmäisessä kerroksessa toimii Turun Taidelainaamo, joka välittää ammattitaiteilijoiden teoksia.

Taidehalli elävöittää Vanhaa suurtoria

Vuonna 2019 avautunut Turun Taidehalli sijaitsee Taiteen talon naapurissa Turun Vanhalla Raatihuoneella. Taidehallin toiminnan ytimessä ovat aktiivinen ja laadukas näyttelytoiminta, taidelainaamotoiminta sekä juhlatilojen vuokraus. Kiinteistöä hallinnoi Turun Taidehalli – Åbo Konsthall ry, jonka vuokralaisia ovat talon taiteellisista sisällöistä vastaavat Turun Taiteilijaseura ry ja Valokuvakeskus Peri ry. Kolmannen kerroksen juhlasalin vuokrausta yksityisille ja yrityksille hoitaa Tmi Floralia.

Vuonna 1924 perustettu Turun Taiteilijaseura ry on Turun alueen suurin ja vanhin ammattikuvataiteilijoiden yhdistys. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvava, ja parhaillaan jäseniä on noin 250. Turun Taiteilijaseura tuottaa nykytaiteen näyttelyitä niin Turun Taidehallissa kuin sen seinien ulkopuolella. Yhdistyksen ylläpitämä Turun Taidelainaamo välittää turkulaisiin taiteilijajärjestöihin tai taideyhteisöihin kuuluvien ammattitaiteilijoiden teoksia. Tällä hetkellä valikoimassa on lähes 600 teosta, joiden joukossa on muun muassa taidegrafiikkaa, maalauksia, veistoksia ja valokuvia.

Ensimmäiset toimintavuodet ovat vakiinnuttaneet Turun Taidehallin aseman turkulaisella taidekentällä. Tästä kertoo myös huikeat kävijämäärät: ensimmäisen neljän vuoden aikana kävijöitä on ollut yhteensä noin 110 000. Nykytaiteen näyttelyitä Taidehallilla on nähty tähän mennessä lähes 90. Tällä hetkellä näyttelytiloissa tehdään muutostöitä ja samalla myös talon toimintoja järjestellään uudelleen. Ensi vuoden alussa Turun Taidehallissa avautuu Turun Taiteilijaseuran näyttely- ja tapahtumatila Iso Galleria sekä Valokuvakeskus Perin kaksi uudistettua näyttelytilaa talon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa.

Kiitos inspiroivista ja innostavista vierailuista Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkalalle sekä Turun Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Sanna Vainionpäälle!


Kuvat: Kirsi Stjernberg, Riina Kotilainen

Lisätiedot

Kuva Taiteen talon sisäpihan rakennuksista.

Taide houkuttelee Turun keskustaan