Siirry sisältöön
Haku

Järjestöfoorumissa katsottiin yhteiseen tulevaisuuteen

Varsinais-Suomen järjestöfoorumissa 2022 keskusteltiin torstai-iltana 17.11.2022 laadukkaasta järjestöyhteistyöstä tulevaisuudessa ja yhteistyön kehittämisestä. Noin 50 järjestötoimijaa kokoontui tilaisuutta varten Liedon kaupungintalolle ja kymmenkunta etäyhteyden äärelle.

Järjestöfoorumin avannut Liedon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Pilpola esitteli aluksi osallistujille Liedon kaupungin historiaa, nähtävyyksiä ja vahvuuksia. Järjestöpuolella Lieto tunnetaan ehkä parhaiten menestyksekkäästä ja edelleenkin aktiivisesta urheiluseurasta, Liedon Parmasta! Liedossa on toki myös muuta aktiivista ja monipuolista järjestö- ja yhdistysyhteistyötä, ja uusimpana yhteistyön tuloksena kaupunkiin on muun muassa saatu Leader-rahoituksen turvin uudet kuntoportaat ja laavu. Järjestöjen ja yhdistysten voima tunnistetaan ja tunnustetaan.

Voimaa järjestötyöhön laatuohjelmasta ja näkyvästä viestinnästä?

Illan varsinainen ohjelma aloitettiin kuulemalla kaksi asiantuntijaesitystä. Seuratoiminnan kehittämispäällikkö Marko Mäenpää Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:stä kertoi kuulijoille Tähtiseura-ohjelmasta, joka on seuratoiminnan laatuohjelma. Ohjelmassa kannustetaan järjestöjä tunnistamaan ja jäsentämään omat tavoitteensa, ja rakentamaan kehityspolkua nykyhetkestä tavoitteita kohti.

Janica Vilen kertoi Järjestöfoorumin osallistujille viestinnän tärkeydestä.
Janica Vilen Haloo maaseutu -hankkeesta.

Tähtiseura-ohjelman avulla kehittämistyötä voi tehdä itsenäisesti ja vuorovaikutteisesti, ja ohjelman maksuttomasta verkkopalvelusta löytyy hyviä työkaluja järjestöjen ja yhdistysten hyödynnettäväksi. Kunnianhimoisemmat toimijat voivat hakea ohjelman kautta Tähtimerkkiä ja auditoida toimintansa muutaman vuoden välein. Laatuohjelmassa maakunnan yhdistykset voivat tehdä myös yhteistyötä ja toimia toistensa sparraajina ja tarjota uusia näkökulmia.

Illan toisessa asiantuntijaesityksessä viestinnän asiantuntija Janica Vilen Haloo maaseutu -hankkeesta johdatteli kuulijat laadukkaan ja näkyvän viestinnän äärelle. Yhdistyksen tai järjestön hyvästä työstä kannattaa kertoa avoimesti eteenpäin – hyvä viestintä houkuttelee uusia jäseniä mukaan toimintaan! Sisäinen viestintä on tärkeää jäsenistölle tai henkilökunnan sitoutumiselle, mutta myös tuleville sukupolville – minkälaista viestiä haluat jättää heille työstänne? Ulkoisessa viestinnässä on tärkeää tunnistaa kohderyhmät ja suunnitella toimenpiteet niin, että myös media, päättäjät ja rahoittajat kuulevat hyvästä työstä. Kuulijoita muistutettiin myös selvittämään, mitä muut puhuvat järjestöstä, jotta kehittämistoimenpiteitä osataan suunnata oikein.

Keskustellen kohti yhteistä tekemistä

Tauno Linkoranta puhui Järjestöfoorumin osallistujille siitä, miten Varsinais-Suomesta tehdään järjestöyhteistyön mallimaakunta.
MYR järjestöjaoston pj. Tauno Linkoranta.

Asiantuntija-alustusten jälkeen osallistujat kävivät pienryhmissä keskusteluja järjestöyhteistyön teemoista: osallisuuden toimintamalleista, aktiivisesta kansalaisuudesta, syrjäytymisen ehkäisemisestä, kuntien palveluvalikoimasta, kulttuurin saavutettavuudesta ja ympäristön hyvinvointivaikutuksista. Teemat oli valittu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmasta 2022–2025 ja niiden pohjalta on tarkoitus rakentaa uusi Varsinais-Suomen järjestöyhteistyön tiekartta 2023–2025. Kuten järjestöjaoston puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry:stä keskustelijoita ohjeisti, ilman karttaa yhteistyöltä voi suunta olla hukassa, mutta yhdessä meillä on paljon mahdollisuuksia rakentaa Varsinais-Suomesta järjestöyhteistyön mallimaakunta.

Vaikka ajat ovat yleisesti epävarmoja, ryhmäkeskusteluissa oli positiivinen, ”arjen yli” ja eteenpäin pyrkivä lähestymistapa. Yhdistystoiminnan tulevaisuuteen katsottiin luottavaisesti ja rakentavasti, ja yhteistyön merkitystä ja vastuullisuutta julistivat kaikki työpajoihin osallistuneet.

Järjestöfoorumin lopuksi arvottiin 5 kappaletta lahjakasseja osallistujien kesken. Arvonnan mahdollistivat Omakotiliiton Varsinais-Suomen piiri ry, Folkhälsans Förbund rf, Varsinais-Suomen Kylät ry, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Tukenasi ry ja Varsinais-Suomen liitto. Kiitos!

Lämmin kiitos kaikille osallistujille ideoistanne ja ajatuksistanne jatkotyöskentelyä varten!

Järjestöfoorumin osallistujia keskustelemassa ryhmätyöpöydän ympärillä.
Järjestöfoorumin osallistujia keskustelemassa ryhmätyöpöydän äärellä.
Ryhmäkeskusteluissa käytiin vilkasta keskustelua ja pohdintaa.

Lisätietoja:

Salla-Maria Lauttamäki

kehittämispäällikkö

+358 40 520 0761