Siirry sisältöön
Haku

Kuntajohtajat oppimassa Brysselissä

Nainen ja kaksi miestä ottavat kännykällä selfiekuvaa Euroopan parlamentin päärakennuksen edustalla.

Kuvassa vas. Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen, Auran kunnanjohtaja Terhi Källi, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta ja Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio.

Koronapandemian hiukan hellitettyä saimme tilaisuuden järjestää maakunnan kunnan- ja kaupunginjohtajaryhmälle tutustumis- ja opintomatkan EU:n päätöksenteon ytimeen. Aurinkoinen, lähes helteinen Bryssel otti meidät hyvin vastaan ja tiivis ohjelma oli täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia poliittisia ja asiantuntijakatsauksia sekä hyvää keskustelua.

Vierailun päätavoitteena oli tarjota alueen kunnan – ja kaupunginjohtajille yleiskuva EU:n eri instituutioiden, erityisesti parlamentin ja komission työskentelystä ja ajankohtaisista käsittelyssä olevista asioista. Lisäksi perehdyimme muiden keskeisten toimijoiden, kuten Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF), Suomen Brysselin edustuston, NATOn sekä Kuntaliiton ja Varsinais-Suomen Brysselin toimistojen rooliin ja tehtäväkenttään. Samalla tarjoitui hyvä mahdollisuus myös kunnanjohtajien keskinäiseen verkottumiseen ja yhteistyömahdollisuuksista ja erityisesti EU:n eri rahoitusmahdollisuuksia koskevaan keskusteluun. Kattava ohjelma koostettiin Turun ja Varsinais-Suomen EU-toimiston asiantuntevalla avulla, lämmin kiitos siitä vielä toimiston väelle!

”Brysselin matkan ohjelma oli todella monipuolinen ja mielenkiintoinen. Erityisesti maakunnan kuntien tulevaan aluekehitykseen liittyen saimme uutta tietoa, ja ajatuksia yhteistyön kehittämisestä heräsi. Matkajärjestelyt oli liiton puolesta erinomaisesti hoidettu, päivät olivat tiiviit mutta aikaa kollegoiden kanssa keskustelullekin jäi ihan mukavasti.” kiittelee matkalle osallistunut Auran kunnanjohtaja Terhi Källi.

Myös Turun kaupungin yhteysjohtaja Matti Niemi on tyytävinen matkan antiin:

”Olimme liikkeellä otolliseen aikaan – Brysselin työsyksy oli juuri käynnistymässä. Isojen asioiden, kuten energiakriisin, lisäksi oli hyvä nähdä, että pienemmätkin asiat, kuten isojen liikennehankkeiden rahoitus, etenevät” .

Teksti ja pääkuva: Aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio. Pienempi kuva: Helmi Andersson, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto.