Siirry sisältöön
Haku

Kumppanuus tarvitsee vahvistusta

On melkein puoli vuotta siitä, kun Varsinais-Suomen maakuntastrategia 2040+ hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa, joulukuussa 2021. Niin kuin jokaisen ison projektin jälkeen, aika tuntui hetkeksi pysähtyvän ja melkein katoavan. Ainakin valmistelua koordinoinut tiimi tarvitsi hengähdystauon.

Maailma ei kuitenkaan hengähtänyt toivomassamme aikataulussa, vaan sen sijaan heilautti meitä rajusti helmikuun 2022 lopussa. Strategiaan koottu vaikuttava kokonaisuus maakunnan toimijoita yhdistäviä asioita, valintoja ja tavoitteita joutui aivan erilaiseen toimintaympäristöön kuin hyväksymisen hetkellä. Moni asia alkoi tuntua monimutkaisemmalta ja ehkä tulevaisuususkokin oli koetuksella.

Ajattelen, että epäilyksen hetkellä vastaus on toiminnassa – strategiankin mukaisen aktiivisen ratkaisijaroolin ottamisessa. Sopivasti työsuunnitelmassa olikin konkreettisempien toteuttamissuunnitelmien teko. Noin kahdessakymmenessä ryhmässä tartuttiin työhön, syvennyttiin strategian ja maakuntaohjelman sisältöihin ja mietittiin tulevia askelia, avaintoimijoita ja indikaattoreita.

Voi olla, että synkkä tilanne Euroopassa jouduttaa meille tärkeitä asioita. Energiasektori on eittämättä vaikeassa tilanteessa mutta liikkuu vauhdilla. Maataloussektorilla pohditaan ruoan, rehun ja lannoitteiden saantia ja huoltovarmuuskysymykset laajemmin askarruttavat. Eurooppalaisuus on arvoineen isojen kysymysten äärellä mutta tuntuu kestävän. En iloitse tästä pakosta keksiä uutta, mutta toivon, että hyviäkin asioita siitä nousee.

Yksi asia on varma: se, miten onnistumme erilaisten häiriötilojen aikaisessa yhteistyössä, ratkaisee selviämisemme. Mikä onni siis, että kaiken keskellä meillä on yhteinen tahtotila, johon palata. Jotain pysyvää! Strategia on kuin selkäranka, johon nojata ja luottaa: muutostyökalu, jonka raamien sisällä ratkaisuja haetaan.

Yhteistyö ja kumppanuus eivät eroa muista ihmisten välisistä suhteista, ja jotta kumppanuus olisi kestävää, sitäkin on rakennettava ja siitä on huolehdittava. Pitkän etätyöskentelyn jälkeen ja epävarmassa tilanteessa tarvitsemme kasvoja, yhteenkuulumisen tunnetta ja päättäväisyyttä, ja näistä kumpuavaa iloa. Oletkin lämpimästi tervetullut tapaamaan vanhoja kumppanuuksia ja solmimaan uusia Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumiin 14.6.! Samalla julkistamme verkostojen kokoamat toteuttamissuunnitelmat.

Varsinais-Suomen vahvuudet eivät ole kadonneet mihinkään. Meillä on erittäin monipuolista, kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista monella sektorilla ja vahva toimijoiden joukko. Ei siis ole syytä luopua tavoitteistamme. Meillä on uusia tekijöitä pelipöydällä, mutta lopulta tärkeintä olet juuri sinä ja sinun valintasi näiden muutosten suhteen, juuri siinä hetkessä ja ryhmässä, jossa olet. Onneksi olet kanssamme.

Salla-Maria Lauttamäki

Salla-Maria Lauttamäki

Salla-Maria koordinoi strategiatyötämme: Varsinais-Suomen maakuntastrategiaa ja -ohjelmaa, älykkään erikoistumisen strategiaa ja Varsinais-Suomen liiton strategiaa. Hän on myös maakunnan yhteistyöryhmän järjestöjaoston vastuuhenkilö liiton osalta, ja vetää liiton sisäistä kumppanuustiimiä.