Siirry sisältöön
Haku

Alppiruusujen kukintaa ja rantaunelmia Raisiossa

Alppiruusut ja kesäkahvila houkuttelevat kangasmetsään hengähtämään

Ilmassa tuoksuu mäntymetsä ja tunnelma on jopa aavistuksen taianomainen kun astelemme kapeaa, mustikkamättäiden välissä kumpuilevaa hiekkatietä eteenpäin. Kyseessä ei olekaan ihan mikään tavallinen jokamiehen metsä. Olemme tulleet tutustumaan Raision alppiruusupuistoon. Täällä loistaa parhaimmillaan jopa noin 1900 kotimaista ja ulkomaista alppiruusua lukuisissa eri väreissään. Eikä olla kuin kivenheiton päässä Raision keskustasta, Kirkkoväärtinkujan päässä.

Alppiruusupuisto perustettiin vuonna 1999, jolloin alueelle istutettiin 350 kotimaista alppiruusua. Tämän jälkeen puistoa on laajennettu vuosina 2008 ja 2016. Alue on nyt 4,5 hehtaarin suuruinen. Puistossa on sekä suomalaisia että ulkolaisia alppiruusuja, ja lajikkeita yhteensä 266, joista kotimaisia lajikkeita 31. Nykyisin halukkailla on mahdollisuus myös ostaa puistoon oma nimikkoalppiruusunsa ja osallistua niiden istutustalkoisiin.

Puisto on kaikille avoin, ja sen yhteydestä löytyy suloinen kesäkahvila sekä iso parkkipaikka. Alppiruusujen kukinta ulottuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tietämille. Lämpimänä keväänä kukinta alkaa yleensä hieman aikaisemmin ja saattaa jäädä viileää kevättä lyhyemmäksi.

Playa del Raisio valmiina kesäkauteen

Haahdenniemen hiekkaranta Turun telakkaa vastapäätä Raision satama-alueella on saavuttanut nopeasti kaupunkilaisten ja vähän kauempaa tulevienkin suosion. Viime kesänä rantaa laajennettiin, sinne tuotiin lisää hiekkaa, rakennettiin grillipaikkoja, laituri ja beach volley- kenttä.

Alueella toimii kesäisin myös rantaravintola. Lähiluonnosta puolestaan pääsee nauttimaan kahdella noin neljän kilometrin mittaisella luontopolulla. Mainio kesäpäivän tutustumiskohde siis tämäkin, vaikkapa yhdessä alppiruusupuiston kanssa.

Kesä-heinäkuun vaihteessa rannalla järjestetään myös Raision ikomat kesäfestarit, Playa del Raisio Beach Party 30.6.-1.7.2023.

Lähde: Raisio.fi. Kuvat Antti Vaalikivi.