Siirry sisältöön
Haku

Vuoden 2023 Aurora-mitali Jussi Fredrikssonille

Aurora-mitalin saaja Jussi Fredriksson jokirannassa.

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus on myöntänyt vuoden 2023 Aurora-mitalin jazzmuusikko, Jazz City Turku ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Jussi Fredrikssonille. Mitali myönnetään hänelle pitkäjänteisestä ja merkittävästä työstä varsinaissuomalaisen kulttuurikentän ja suomalaisen jazzmusiikin hyväksi. Valinta tehtiin maakunnan asukkailta ja toimijoilta saatujen ehdotusten perusteella.


Toimintaedellytysten kehittämistä yhteistyössä

Vuoden 2023 Aurora-mitalin saaja, Jussi Fredriksson on Suomen huippuihin kuuluva jazzpianisti, säveltäjä, yhtyeenjohtaja ja rumpali sekä yksi turkulaisen levy-yhtiö Flame Jazz Recordsin perustajista. Hän on edistänyt aktiivisesti ja pitkäjänteisesti musiikkialan toimintaedellytyksiä niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla.

Hyvänä esimerkkinä tästä työstä on Fredrikssonin Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 perustama Flame Jazz -konserttisarja, josta kehittyi Jazz City Turku. Merkittävänä tuotantoalustana se on valtakunnallisen jazzkentän aktiivisimpia toimijoita ja merkittävimpiä jazzmuusikoiden työllistäjiä noin sadalla vuosittaisella konsertilla. Jazz City Turku on verkostoitunut vahvasti koko Saaristomeren alueelle Archipelago Sea Jazz -yhteistyön myötä, ja tänä vuonna Archipelago Sea Jazz vie korkealaatuisia konsertteja myös saariston haja-asutusalueille. Fredrikssonin työskentelytapaa kuvattiin ehdotuksessa näin:

”Tapa, jolla hän on koonnut maakunnan kilpailevat, pienet jazztapahtumat ja neljän eri kunnan toimijat puhaltamaan yhteen hiileen saman brändin alle, on erinomainen osoitus hänen yhteistyöhön nojaavasta ajattelutavastaan.”

Laajaa kulttuurialan vaikuttamistyötä

Jussi Fredriksson on tehnyt vaikuttamistyötä kulttuurialalla pitkään. Hän on Muusikkojen liiton hallituksen jäsen ja oli Suomen Jazzliiton hallituksessa vuosina 2012–2022, joista kuusi vuotta varapuheenjohtajana. Fredrikssonin panos näkyy muun muassa Jazz Finland -tietokannan ja vapaalle kentälle suunnatun Jazz Finland LIVE -tukimallin kehittämisessä. Lisäksi Fredriksson osallistui esittävän taiteen VOS-uudistuksen työryhmään 2016–2017.

Valtakunnallisen vaikuttamistyön lisäksi Jussi Fredriksson on kehittänyt määrätietoisesti turkulaista kulttuurikenttää. Hän on muun muassa ollut vaikuttamassa Turun kaupungin kulttuurin määrärahojen korotuksiin ja Taiteen talon syntyyn sekä osallistunut Turun Musiikkitalosta käytyyn keskusteluun. Tällä hetkellä Fredriksson toimii puheenjohtajana Taidekahvit-verkostossa, joka kokoaa yhteen Turun taiteen vapaan kentän toimijat.

Varsinais-Suomen liitto jakaa vuosittain Aurora-mitalin Varsinais-Suomen hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla ansiokkaasti toimineelle henkilölle tai yhteisölle. Mitali voidaan myöntää myös maakunnasta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle. Nyt jaettu mitali on järjestyksessään 99. Ehdotuksia Aurora-mitalin saajaksi perusteluineen kerättiin maakunnan toimijoilta ja asukkailta verkkolomakkeen kautta. Ehdotuksia saatiin 19. Maakuntahallitus valitsi mitalin saajan ehdotusten joukosta maaliskuussa. Tutustu Aurora-mitalin historiaan ja saajiin täällä.

Lisätiedot

Aurora-mitalin saaja Jussi Fredriksson jokirannassa.

Vuoden 2023 Aurora-mitali Jussi Fredrikssonille