Siirry sisältöön
Haku

Verkostot vauhdissa – Varsinais-Suomen kiertotaloustoimijat

Varsinais-Suomen kiertotaloustoimijatverkosto on tärkeä osa Varsinais-Suomen kumppanuustyötä. Esittelemme Verkostot vauhdissa -sarjassamme Kumppanuuden juhlavuoden kunniaksi maakunnan aktiivisia kumppanuusverkostoja. Varsinais-Suomen maakuntaohjelmassa 2022-2025 tavoitteeksi on asetettu, että bio- ja kiertotalous ovat maakunnassa kannattavaa liiketoimintaa ja että uudet bio- ja kiertotalouden toimialamme ovat vankassa asemassa maakunnan elinkeinorakenteessa.

Varsinais-Suomen alueen julkisen sektorin kiertotaloustoimijat ovat tavanneet säännöllisesti jo usean vuoden ajan. Verkosto koostuu maakunnan alueella toimivien korkeakoulujen, oppi- ja tutkimuslaitosten, kuntien, aluekehittäjien sekä hanketoimijoiden edustajista.  

Verkosto on käynnistetty aikana, jolloin kiertotalouden kokonaisuus ja sen alueellinen edistäminen vaativat uudenlaista organisoitumista ja yhteistyötä. Maakunnassa on ollut kiertotaloustyön yleistymisen alkutaipaleelta asti ihailtavaa aktiivisuutta voimien yhdistämiseksi sekä tiedon jakamiseksi. Verkoston tarkoitus on tiivistää yhteistyötä samalla kentällä toimivien tahojen kanssa, jakaa ajankohtaista tietoa, joukkoistaa haasteita sekä toimia luontevana paikkana uusien yhteistyömahdollisuuksien löytämiseksi ja niiden synnyttämiseksi. 

Verkoston erityisyys perustuu matalan kynnyksen tiedonvaihtoon sekä kiertävään vastuuseen.

Verkoston erityisyys perustuu matalan kynnyksen tiedonvaihtoon sekä kiertävään vastuuseen. Verkosto kokoontuu muutaman kuukauden välein niin, että kutsumisvastuu kiertää aina seuraavalle organisaatiolle. Verkostolla on vakiintuneet käytännöt yhteisestä Teams-kanavasta sekä tapaamisten pohjasta, jota osallistujat käyvät etukäteen täyttämässä omilla ajankohtaisilla asioillaan. Pohja ohjaa osallistujia avoimuuteen, keskusteluun ja yhteistyöhön: osallistujat täyttävät mitä ajankohtaista heidän organisaatiossaan on meneillään juuri nyt, mikä on ollut edellisten kuukausien erityinen kohokohta ja missä asiassa kaivattaisiin yhteistyötä tulevina aikoina.  

Maaliskuussa verkosto kokoontui Ekotorin vilinässä

Maaliskuussa 2024 kiertotaloustoimijoiden verkosto kokoontui Turun Rautakadulla, Ekotorin koolle kutsumana. Paikallaolijat saivat kierroksen myymälässä, yleiskatsauksen muun muassa verkkokaupan toiminnan organisoitumisesta sekä tietoa myymälän käytännöistä tavaran vastaanoton ja esimerkiksi sähkölaitteiden testauksen osalta. Kati Kalkamo ja Paula Salonen kertoivat verkoston jäsenille myös Ekotorin merkittävästä roolista työllistäjänä. Kuukausittain Ekotorilla työskentelee 100–130 henkeä eripituisissa työsuhteissa. Ekotori työllistää ensisijaisesti vaikeasti työllistyviä, palkkatukeen tai työkokeiluun oikeutettuja henkilöitä.  

Myymäläkierroksen jälkeen verkoston jäsenet keskustelivat tuttuun tapaan läpi kaikkien osallistujien ajankohtaiset asiat. Ekotorin osalta kerrottiin muun muassa laajentuneista aukioloajoista, Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeesta, jossa pilotoidaan parhaillaan jätevastaanottoa yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa sekä Rautakadun toimipisteen tulevaisuudesta, käynnissä on uusien toimitilojen etsiminen. Turun ammattikorkeakoululta nostettiin esiin ensi syksynä pk-yrityksille tarjottavaa kiertotalousvalmennusta sekä nyt toista kertaa avoinna olevaa kestävän kiertotalouden YAMK-hakua. Ammattikorkeakoulun opiskelijoille kaivataan myös harjoittelupaikkoja, joita todettiin mahdollisesti löytyvän verkoston kautta. Turun kaupungille kerrottiin perustetun vähähiilisen rakentamisen työryhmä edistämään kestävän rakentamisen käytäntöjä.  

Tälläkin kertaa aktiivisessa verkostossa 10 organisaatiota kertoi ajankohtaisista kuulumisistaan ja yhteistyötarpeistaan. Kokouksen päätyttyä suurin osa osallistujista suuntasi vielä myymälän puolelle. 

Teksti ja lisätietoja: Anni Lahtela, p. 040 631 3856, etunimi.sukunimi@valonia.fi

Kuva: Paula Salonen