Siirry sisältöön
Haku

Varsinais-Suomen kansanedustajat jättivät talousarvioaloitteita


Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmä on jättänyt yhteisiä talousarvioaloitteita valtion vuoden 2022 budjetin valmisteluun. Talousarvioaloitteet ovat maakunnan saavutettavuutta, kasvua ja kestävää kehitystä edistäviä edunvalvontatavoitteita.

Talousarvioaloitteissa ehdotetaan määrärahaa valtatie 8, 9 ja Turun kehätien kehittämiseen.

”Kasitiellä Laitilan kohta on merkittävä länsirannikon liikenteen pullonkaula. Eritasoliittymän rakentaminen olisi viipymättä käynnistettävä ja näin muun muassa huolehdittava maan suurimman tehtaan, Uudenkaupungin autotehtaan, liikenteen sujuvuudesta. Ysitie puolestaan on pitkään kärsinyt kehittämisen puutteesta”, kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva (Kok.) sanoo.

”Suomi on sitoutunut Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseen. Turun kehätie on osa ydinverkkoa, jonka tasopuutteet tulee korjata vuoteen 2030 mennessä. Raision keskustan kohdan rakentaminen on saatava nopeasti liikkeelle, jotta heti perässä voidaan toteuttaa puuttuva Naantali–Raisio välin nelikaistaistaminen”, ryhmän varapuheenjohtaja Vllhelm Junnila (PS) jatkaa.

Vaalipiirin yhteisaloitteissa haetaan rahoitusta maakunnalle tärkeisiin seudullisiin hankkeisiin Kaarinan läntisen ohitustien rakentamiseen ja Salon itäisen ohikulkutien jatkamiseen. Ryhmä edellyttää lisäksi valtion budjettiin kirjauksia Tunnin junan rakentamisrahoituksesta ja Varsinais-Suomen lähijunaliikenteen käynnistämisestä.

Aloitteissa on mukana myös kansallisen lääkekehityskeskuksen perustaminen. Keskus vauhdittaa lääkealan kasvua ja kotimaista kilpailukykyä.

”Useamman vuoden valmisteltu lääkekehityskeskus on vihdoin toteutumassa. Suomen on mahdollista kuroa umpeen kilpailijamaiden etumatkaa lääkekehityksessä, mikäli tutkimuksessa syntyneitä lääkeaihioita päästäisiin täällä kaupallistamaan. Alan osaaminen ja tutkimus ovat Turussa, mikä on tiedostettu ministeriössä. Keskuksen käynnistyessä rahoituksen tulee olla kunnossa ja näkyä sosiaali- ja terveysministeriön momentilla”, varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (SDP) toteaa.

Kansanedustajat nostavat keskeiseksi myös Saaristomeren budjettialoitteen.

Hallituksen käynnistämä Saaristomeri-ohjelma ja tavoite Saaristomeren kuormituksen leikkaamisesta vuoteen 2027 ei näy valtion budjetissa. Budjetissa on rahoitusta vesiensuojelulle, mutta korvamerkintä Saaristomerelle puuttuu. Tämä tulee korjata.

kolmikko lisää.

Kansanedustajaryhmä teki talousarvioaloitteet seuraavista aiheista: