Siirry sisältöön
Haku

Ulkoiluun ja retkeilyyn uutta tuulta

Retkeilijöitä Kuhankuonon reitistöllä

Varsinais-Suomen luonto tarjoaa monipuoliset ja mahtavat mahdollisuudet ulkona liikkumiseen. Luonnossa liikkumiseen meiltä löytyy melkein kaikki maisemat ja tunnelmat: saariston merelliset tuulahdukset, avoimet peltoiset perinnemaisemat, satumaiset aarniometsät, avoimet keidassuot, mäntymetsäiset harjut ja kiemurtelevat jokisuistot, vain tunturit puuttuvat, jos koko Suomen luontoon vertaa.

Jos et tiennyt, nämä kaikki reitit löytyvät yhdestä ja samasta paketista, eli Kuhankuonon retkeilyreitistöltä. Reitistön retki luontoon alkaa Ruissalon kärjestä ja kiemurtelee siitä pohjoiseen aina Pyhäjärven rantaan asti. Reitistö ja sen ylläpito on yksi hyvä esimerkki yhteistyöstä liiton ja yhdeksän kunnan välillä. Tässä yhteistyössä ylläpidetään reitistön merkinnät ja pidetään rakenteet kunnossa sekä hoidetaan laavujen ja nuotiopaikkojen puuhuoltoa. Kehittämisen tavoitteena on parantaa ulkoilijan ja matkailijan kokemusta, sekä erityisesti tarjota monipuolisia vaihtoehtoja luonnossa olemiseen.

Parempaa tietoa reitistöstä

Reitistön osareiteistä on jo pitkään kaivattu tarkempaa tietoa ja tähän pyyntöön on nyt vastattu uusilla Kuhankuonon verkkosivuilla. Sivuilta löytyvät kuvaukset jokaisesta osareitistä saapumisohjeineen ja karttoineen sekä tietoa alueen palveluista. Tapahtumakalenteriin voi jokainen ilmoittaa oman tapahtumansa. Sivustoa kehitetään jatkuvasti ja muun muassa kevään aikana on tarkoitus lisätä reittikuvauksiin kuvia havainnollistamaan reittien luontoa ja yksityiskohtia.

Tuntemattomalle polulle meno voi toisinaan aiheuttaa pelkoa eksymisestä, johon tuo turvaa uusittu Kuhankuonon retkeilyreitistön kartta.

Usein tutuilla poluilla samoilu on mukavaa ja rentouttavaa, toisaalta uudet etapit luovat intoa ja uudenlaisia kokemuksia. Tuntemattomalle polulle meno voi toisinaan aiheuttaa pelkoa eksymisestä, johon tuo turvaa uusittu Kuhankuonon retkeilyreitistön kartta. Kartta on siis sekin tullut painosta vuoden alussa, myyntipisteet löytyvät myös yhdistyksen verkkosivuilta. Uusittu kartta sisältää uusien reittitietojen lisäksi kuvaukset jokaisesta osareiteistä ja mikä ehkä tärkeintä, se on nyt toteutettu kolmella kielellä. Toivottavasti uusi kartta palvelee niin uuden ulkoilukokemuksen etsijää kuin harvemmin käyvää matkailijaakin entistä paremmin.

Kuhankuonon reitistöllä yhteistyötä tehdään kuntien lisäksi tiiviissä yhteistyössä Metsähallituksen ja Fölin kanssa. Osa reiteistä kulkee Kurjenrahkan kansallispuistossa ja Vaskijärven luonnonpuistossa osin samaa polku-uraa Metsähallituksen reittien kanssa. Tiesitkö muuten, että Metsähallitus on toteuttanut Kurjenpesän lähistölle helppokulkuisen, esteettömän Karpalopolun reitin. Föli taasen kuljettaa retkeilijää kesäaikataulun aikana Kurjenpesälle ja ympäri vuoden uudelle Rehtsuon reitille. Myös Raision reitit ovat helposti Fölillä saavutettavissa.

Tietoa maakunnan reiteistä

Viime ajat ovat osoittaneet, että kysyntää ja välttämätöntä tarvetta ulkoilureiteille kyllä on. Kuhankuonon reitistö on yksi tärkeä osa maakuntamme reitistöjen kokonaisuutta. Reitistöjä kehitetään ja niiden käytettävyyttä edistetään monin eri tavoin niin toimijoiden välisenä yhteistyönä kuin hanketöidenkin kautta. Maakunnallinen reitistöryhmä kokoaa yhteen aiheen toimijat ja välittää tietoa ajankohtaisista suunnitelmista. Digisaapas-hankkeessa on kehitetty karttapalvelu, jonka avulla jokainen voi löytää juuri itselleen sopivan reitin omasta kännykästään, tutustu siis Virma-karttaan.

Näin kevään koittaessa, päivän pidentyessä ja luonnon heräillessä: mene ulos reitille nauttimaan ja rentoutumaan!

Retkeilijöitä Kuhankuonon reitistöllä

Ulkoiluun ja retkeilyyn uutta tuulta