Siirry sisältöön
Haku

Teollisuuden rakennemuutosryhmä hakee ratkaisuja autotehtaan irtisanomisiin ja lomautuksiin 

Autotehdas

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen tämän viikon maanantaina perustama teollisuuden rakennemuutosryhmä kokoontui tänään ensimmäisen kerran. Ryhmässä on laaja edustus toimijoita eri sektoreilta sekä Varsinais-Suomesta että Satakunnasta. 

Tapaamisessa jaettiin laajasti tilannekuvaa ja ymmärrystä Valmet Automotiven mittavien lomautusten ja irtisanomisten vaikutuksista. Tämän vuoden Irtisanomisten ja lomautusten vaikutuksesta autotehtaan henkilömäärä vähenee noin tuhannella. Lisäksi autotehtaan suorien palvelutuottajien työpaikat vähenevät noin sadalla henkilöllä. Suurin vaikutus kohdistuu Uudenkaupungin alueelle, mutta työpaikat vähenevät myös mm. Turussa, Laitilassa, Raumalla ja Porissa asuvilla. 

– Tämä on meille merkittävä kysymys, sillä autotehtaan muutokset kohdistuvat eniten juuri Uuteenkaupunkiin. Olen kuitenkin positiivinen tulevaisuuden suhteen. Haasteet ovat maailman markkinatilanteesta johtuvia ja tilapäisiä. Alueen kilpailukyky alalla toimimiseen on jatkossakin hyvä, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoo. 

– Haaste koskettaa Vakka-Suomen lisäksi laajemmin koko Varsinais-Suomea ja osaltaan myös Satakuntaa. Otamme sen yhdessä vakavasti ja ryhdymme töihin. Työvoimapulan takia on erityisen tärkeää, että mahdollisimman moni työllistyy jatkossakin alueelle. Asiantuntijamme lähtevät välittömästi rakentamaan muutosvisiota, jonka pohjalta voidaan yhdessä kuntien, ministeriön ja yritysten kanssa käynnistää korjaustoimenpiteitä ja tarvittaessa hyödyntää rakennemuutosrahoitusta, ryhmän puheenjohtaja, maakuntahallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Ville Valkonen (kok) kertoo. 

Teollisuuden rakennemuutosryhmän työ jatkuu tiiviillä aikataululla. Ryhmä toiminnan tuloksena syntyy yhteinen muutosvisio ja toimintasuunnitelma siitä, miten alueella reagoidaan äkilliseen kriisiin sekä hahmotetaan näkymää tulevaisuuden mahdollisuuksista ja toimenpiteistä. Toimintasuunnitelman avulla käydään keskustelut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa mahdollista valtion kohdennetuista tukitoimista.