Siirry sisältöön
Haku

Varsinais-Suomen tavoitteena hallitusohjelmakirjaukset Tunnin junasta ja Saaristomerestä

Maakuntahallitus on hyväksynyt Varsinais-Suomen tavoitteet huhtikuun 2023 eduskuntavaalien jälkeisiin hallitusohjelmaneuvotteluihin. Maakunnan tavoitteena on saada hallitusohjelmaan kirjauksia, jotka vahvistavat kasvavan Etelä-Suomen edellytyksiä luoda hyvinvointia ja kilpailukykyä Suomeen. Tavoitteet liittyvät kolmeen kokonaisuuteen, nopeisiin yhteyksiin, puhtaaseen ja houkuttelevaan Saaristomereen sekä kasvuun ja osaavaan työvoimaan. Kärkitavoitteita ovat Tunnin junan rakentaminen ja Saaristomeren tilan parantaminen.

Turun ja Helsingin välinen nopea junayhteys mahdollistaa työvoiman sujuvan liikkumisen yhtenäisellä Etelä-Suomen työssäkäyntialueella. Tunnin junan rakentaminen on käynnistynyt raiteen molemmista päistä kaupunkiseutujen ja valtion välisissä MAL-sopimuksissa. Hankkeen jatkosuunnittelu valmistuu Turun Tunnin juna -hankeyhtiössä vuonna 2023. Uuden oikoradan rakentamiseen Espoosta Saloon ja Salo–Turku-kaksoisraiteen rakentamiseen tarvitaan tämän jälkeen toteuttamispäätös. Eduskunnan investointipäätös heti vaalikauden alussa mahdollistaa rakentamisen valmistumisen vuonna 2030 ja hankkeelle 30 % EU-tuen.

Maakuntahallituksen tavoitteena on Saaristomeren tilan kehityksen kääntäminen parempaan vaalikauden loppuun mennessä. Kuluneella vaalikaudella käynnistetyn Saaristomeriohjelman jatko tulee kirjata hallitusohjelmaan ja korvamerkitä kohdennetuille toimenpiteille Saaristomeri-rahoitus valtion talousarviosta. Saaristomeri-ohjelman tavoitteen toteuttaminen eli Saaristomeren saaminen pois Itämeren pahimpien kuormittajien joukosta edellyttää valuma-alueen ylijäämälannan kierrättämistä allijäämäalueille, maanparannusaineiden kipsin, rakennekalkin ja ravinnekuidun levityksen jatkuvaa rahoitusta ja järviruovikon niiton luvituksen keventämistä. 

Hallitusohjelmatavoitteet ovat luettavissa Varsinais-Suomen liiton verkkosivuilla

Tunnin junan rakentamispäätös

Paikallisjunaliikenteen käynnistäminen

Turun lentoaseman kehittäminen

Satamien yhteyksien ja kilpailukyvyn kehittäminen

Turun kehätie Raision keskustassa

Turun kehätie Naantali–Raisio

Valtatie 8 Laitilan kiertoeritasoliittymä

Valtatie 9 parantaminen

Salon itäisen ohikulkutien toinen vaihe

Puhdas Saaristomeri

Saaristoliikenteen kehittäminen

Paraisten väylän rakentaminen

Saaristolain uudistaminen

Monipaikkaisuuden edistäminen

Saaristomatkailu kansalliseksi brändiksi

Koulutusvastuiden laajentaminen

Englanninkielinen lukio ja ylioppilastutkinto

Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen

Kansallisen lääkekehityskeskuksen rahoitus

Koko maan kasvua tukeva EU-politiikka

Lisätietoja:

Malla Rannikko-Laine

Malla Rannikko-Laine

vt. edunvalvontajohtaja

+ 358 40 721 3429