Siirry sisältöön
Haku

Kiertotaloutta ja uusia ratkaisuja Paimiossa

Ihmisiä katselee mäntymetsää rakennuksen parvekkeelta

Paimiossa panostetaan kiertotalouden kehittämiseen monipuolisesti. Paimion kaupunki esimerkiksi koordinoi seitsemän seutukaupungin kiertotalousteemaverkostohanketta. Rester Oy on Paimiossa toimiva, palkittu tekstiilien kierrätysratkaisuja tarjoava suomalainen yritys. Kotitalouksien kuluttajatekstiilien kierrätystä puolestaan kehittää Lounais-Suomen jätehuolto. Myös rakennusten uusiokäyttö on osa kiertotaloutta. Tästä upea esimerkki on Paimion parantola.

Varsinais-Suomen liiton aluekehitysryhmä sekä Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston väki vierailivat tiistaina 23.8. Paimiossa ja tutustuivat Paimion kaupungin elinkeinotoimintaan. Vierailua isännöi Paimion Kehitys Oy, joka on Paimion kaupungin ja Paimion Yrittäjät ry:n yhdessä omistama yhtiö, jonka tehtävänä on kehittää Paimion seudun elinvoimaa ja alueen toimijoiden välistä kumppanuutta. Yrityksellä on monipuolisia ja rohkeita avauksia elinkeinoyhteistyön kehittämiseksi, kuten Paimio Innovation Hub, Paimion Leijonienluola ja SunPaimio-yrityshakupalvelu.

Vierailun aikana Varsinais-Suomen liiton ryhmä pääsi tutustumaan konkreettisesti Paimion elinkeinotoimintaan, Varsinais-Suomen liiton rahoittamiin hankkeisiin, sekä sai tärkeää tietoa maakunnan elinvoiman kannalta merkittävien teemojen – kuten matkailu, yrittäjyys, työllisyys ja kiertotalous – kehityskuluista alueella.

Paimiossa panostetaan kiertotalouden kehittämiseen

Kiertotalousteema näkyy Paimiossa monin tavoin. Paimion kaupunki koordinoi muun muassa seitsemän seutukaupungin kiertotalousteemaverkostohanketta. Hankkeessa tuetaan yrityksiä niiden tavoitteissa terävöittää omia näkemyksiään uusista kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksista. Paimiossa kiertotalouden teemoista hankkeessa esillä ovat erityisesti poistotekstiilit. Käynnissä olevien hankkeiden lisäksi yhteistyömahdollisuuksia haetaan parhaillaan myös muualta Euroopasta ja Euroopan ulkopuolelta.

Edelläkävijyyttä tekstiilikierrätyksessä

Kiertotalouden osana toimiva Rester Oy on Paimiossa toimiva tekstiilien kierrätysratkaisuja tarjoava suomalainen yritys, joka mahdollistaa yritystekstiilien (poistotekstiilien tai tuotannon sivuvirtojen) kierrätyksen uudeksi tekstiilikuiduksi ja laadukkaaksi raaka-aineeksi. Tällä hetkellä yritys vastaanottaa erityisesti puuvillaa, polyesteria, puuvilla-polyesteriä, villaa, polypropeenia ja sekajaetta. Resterin käsittelyn jälkeen kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, komposiittia ja erilaisia kuitukangasmateriaaleja, kuten eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita.

Paimiossa kotitalouksien kuluttajatekstiilien kierrätystä kehittää Lounais-Suomen jätehuolto, ja yhteistyö Rester Oyn kanssa on tiivistä – yritykset toimivat jopa samassa rakennuksessa. Paimion alueen toimijat muodostavatkin Suomessa tekstiilikierrätyksen edelläkävijäryhmän. Rester Oy palkittiinkin 25.8.2022 Turku Science Parkin Entrepreneurial Spirit of Turku -palkinnolla Growth in Sight -kategoriassa.

Paimion parantolan uusi elämä

Paimion parantola on aivan erityinen helmi Varsinais-Suomessa. Tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut, arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon suunnittelema rakennus muodostui erääksi funktionalismin merkittävimmäksi rakennukseksi maailmalla. Parantolassa hoidettiin tuberkuloosipotilaita 1960-luvulle saakka. Tämän jälkeen parantola muutettiin yleiseksi sairaalaksi 1970-luvulla. Varsinaiset sairaalatoiminnot loppuivat 2010-luvulla. Vuosina 2014-2021 osa rakennuksesta oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten kuntoutussäätiön käytössä. Tällä hetkellä rakennuksesta vastaa Paimion parantola kiinteistö Oy ja rakennuksen sisätiloista Paimion parantola -säätiö.

Myös rakennusten uusiokäyttö on osa kiertotaloutta. Paimion parantolassa toimii jo yleisölle avoin ravintola, siellä on tarjolla majoitustiloja, ja parantolan kokoustiloissa on mahdollista järjestää erilaisia tilaisuuksia tai vuokrata niitä työskentelyä varten. Jatkossa tavoitteena on muun muassa lisätä hyvinvointimatkailua ja saada parantolaan hotellipalvelut. 

Lämmin kiitos erittäin mielenkiintoisesta vierailusta Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Tomi Nieminen, Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko, Paimion kaupungin elinkeinojohtaja Jani Penttilä ja hankekoordinaattori Johanna Liipola sekä Paimion parantolan kehittämispäällikkö Lotta Mujo ja asiakkuuspäällikkö Miia Tammisto-Lehtinen!

Teksti: Kehittämispäällikkö Salla-Maria Lauttamäki

Lisätietoja:

Tarja Nuotio

Tarja Nuotio

aluekehitysjohtaja

+358 40 506 3715