Siirry sisältöön
Haku

Itämeri – suojelua ja verkostoitumista

Joukko nuoria poseeraa selfiessä merimaiseman äärellä auringonlaskun aikaan

Itämeren hyvinvointi on saanut väistyä sota- ja koronauutisten tieltä. Onneksi kuitenkin on olemassa vielä nuoria, jotka pohtivat Itämeren ongelmia sekä niille ratkaisuja. Norjan Drøbakissa järjestettiin Itämeren alueen valtioiden välinen nuorisotapahtuma, jonka järjesti BSSSC (Baltic Sea States Subregional Co-operation eli Itämeren maiden alueellinen yhteistyö). Tapahtumassa me nuoret pohdimme ratkaisuja Itämeren saastumiselle sekä pääsimme tutustumaan Norjan historiaan ja nuorisotoimintaan. 

Tapahtuman tarkoituksena oli erityisesti löytää keinoja lisätä nuorten osallistamista Itämeren suojelutyössä. Koimme tärkeäksi, että suojellaksemme Itämerta, tarvitsemme jokaisen ihmisen tuen erilaisista ryhmistä näkökulmien kehittämiseksi. Totesimme, että erityisesti nuorten on tärkeä osallistua Itämeren suojelutyöhön meidän nuorten ollessa heitä, ketkä Itämeren ympärillä tulevaisuudessa asuvat.

Mielenkiintoista tapahtumassa oli, kun pääsimme tutkimaan merten elämää. Käytännön tutkimustyönä keräsimmekin rantanuotalla meren eliöitä tutkittaviksi. Meille tarkemmin eliöistä kertoi asiantuntija, jonka jälkeen päästimme eliöt takaisin luontoon. Eliöt olivat mielenkiintoista tutkittavaa ja innostuin meren, erityisesti Itämeren eri eliölajeista ja haluan tulevaisuudessa myös tutkia lisää Itämerta ja sen suojelua.  

Projektin myötä pääsimme myös tutustumaan Norjan historiaan vierailemalla Oscarsborgin linnoituksessa. Oscarsborgin linnoituksella kävimme läpi nuorten osallistumista eri maissa. Oli uusia näkökulmia tuovaa kuunnella Puolan ja Norjan nuorisovaltuutetuilta, millaista nuorisovaltuustotoiminta heidän maissaan on. Linnoituksella pohdimme myös yhdessä erilaisia tapoja merten suojelemiseksi. Vapaa-ajalla pääsimme nauttimaan kauniista maisemista auringonlaskuineen sekä Norjan vuoristoista.  

Kaiken kaikkiaan matka Norjan Drøbakiin oli silmiä avaava ja se sai minut tajuamaan, kuinka tärkeä Itämeri on meille. Tajusin myös sen, että olemme saaneet rakkaan Itämeremme todella huonoon kuntoon. Siihen ovat johtaneet ylikalastus sekä Itämereen laskevien jokien sisältämien kemiallisten aineiden pääsy vesistöihin. Tämä on yksi suurimpia ongelmia, joka on aiheuttanut Itämeren rehevöitymisen.

Varsinais-Suomi kuuluu Itämeren piirin alueiden järjestöön Baltic Sea States Subregional Co-operation. Järjestö toimii alueiden välisenä yhteistyö- ja keskustelufoorumina. Yhtenä tärkeimmistä toimintatavoista on kansainvälisen nuorisoyhteistyön tukeminen. Eemeli Tuominen osallistui Varsinais-Suomen vaikuttajakoulun edustajana Norjan Drøbakissa järjestettyyn nuorten foorumiin huhti-toukokuun vaihteessa

Eemeli Tuominen

18-vuotias loimaalainen nuori, joka on kiinnostunut ylialueellisesta yhteistyöstä sekä vaikuttamisesta. Vapaa-ajalla harrastan valokuvausta sekä nuorisojärjestötoimintaa.