Siirry sisältöön
Haku

Ensimmäinen seututaiteilija aloitti työnsä

Seututaiteilija Hanna Dufva seisoo auringonpaisteessa Varsinais-Suomen liiton terassilla

Puolentoista seututaiteilijana vietetyn työviikon jälkeen sanataiteilija Hanna Dufvan silmät loistavat: ”Kunnilta on tullut paljon vastakaikua, ehdotuksia ja ideoita. Innostusta on!”

Keväällä 2022 alkanut Varsinaista kulttuuria –hanke tiivistää kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työtekijöiden maakunnallista verkostoa. Siinä etsitään uusia muotoja sekä monitahoiselle yhteistyölle että osaamisen ja kokemusten vaihdolle. Samalla pyritään lähentämään taide- ja kuntakenttää toisiinsa.Konkreettisin esimerkki kulttuuriyhteistyötä vahvistavista uusista toimintamalleista ovat seututaiteilijakokeilut. Maakunnan asukkaille seututaiteilijakokeilut ovat näkyvintä hankkeen toimintaa, sillä niissä taiteilijat tulevat työskentelemään osin yhdessä kuntien asukkaiden kanssa. 

Seututaiteilijoita toimii hankkeessa yhteensä kuusi. Kunkin taiteilijan toiminta-alue koostuu 2-6 kunnasta ja työskentelyaika on kolme kuukautta. Ensimmäinen seututaiteilija aloitti pestinsä nyt lokakuun alussa ja viimeiset lopettavat oman työskentelyjaksonsa ensi vuoden marraskuussa. Taiteilijoiden työ on yhteisöllistä tai kuntalaisia osallistavaa.

Koen, että seututaiteilija on yhteisön sisällä, ei ulkopuolinen vierailija. Tämä mahdollistaa kuuntelemista ja keskusteluja ja myös nopeaa reagoimista asukkaiden tarpeisiin.

Hanna Dufva suunnittelee ja toteuttaa työssään seututaiteilijana kuntalaisia osallistavaa sanataidetoimintaa Loimaan, Auran, Marttilan, Kosken, Pöytyän ja Oripään alueella loka-joulukuun ajan. Erityisesti hän työskentelee lasten, nuorten ja ikäihmisten kanssa. Luvassa on muun muassa pelikäsikirjoittamisen kerhoja, runorentoutusta ja kauhuteemaisia luovan kirjoittamisen työpajoja.

”Sanataide sopii hyvin seututaiteeksi, sillä sanataide on lähtökohtaisesti soveltavaa ja ihmisläheistä. Sanoilla, kirjaimilla, viittomilla tai muilla kommunikaation tavoilla, syntyy kohtaamisia. Onnistunut kohtaaminen itseen ja toisiin, tunne siitä, että kuuluu jonnekin ja on osa yhteisöä, on perustavanlaatuinen pohja hyvinvoinnille, turvallisuudelle ja onnellisuudelle.”

Varsinaista kulttuuria -hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalvelujen tuottamista koko Varsinais-Suomen alueella. Kohderyhmänä ovat maakunnan kuntien kulttuurin viranhaltijat ja työntekijät sekä alueen kulttuurialan verkostot, taiteen ammattilaiset ja kuntiin kulttuuripalveluita tuottavat toimijat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kehittämistehtävän toteuttajat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

Ota yhteyttä

Seututaiteilija Hanna Dufva seisoo auringonpaisteessa Varsinais-Suomen liiton terassilla

Ensimmäinen seututaiteilija aloitti työnsä

Seututaiteilija Hanna Dufva seisoo auringonpaisteessa Varsinais-Suomen liiton terassilla

Ensimmäinen seututaiteilija aloitti työnsä