Siirry sisältöön
Haku

Varsinais-Suomen ilmastotiekartta: maankäyttösektorin teemat ja toimenpiteet

Vihreä kesäinen peltomaisema

Varsinais-Suomen ilmastotiekartan täydentäminen jatkuu. Vuosina 2020–2021 olemme alueellisena yhteistyönä työstäneet ja julkaisseet ilmastotavoitteet ja toimenpiteet jo viidelle sektorille: energia, liikenne, maatalous, rakentaminen ja yhdyskuntarakenne (Varsinais-Suomen ilmastotiekartta 2030)

Maankäyttösektorilla on olennainen rooli maakunnan hiilineutraaliuden tavoittelussa. Maankäyttösektoriin kuuluvat metsät, kosteikot, kitu- ja joutomaat, pellot ja rakennettu maa. Hiilitaseen kannalta olennaisia ovat näissä tapahtuvat muutokset, hiilivaraston ja hiilinielujen kehitys. Kaikella, mitä maankäytössä tapahtuu, on vaikutusta myös luonnon monimuotoisuuteen. Alueelliselle työlle suuntaviivat antaa kansallinen Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma (MISU), joka hyväksyttiin valtioneuvostossa 8.7.2022.

Varsinais-Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ilmastotiekartta kokoaa yhteen keskeisimmät toimenpiteet, joilla maakunta vastaa kansalliseen Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteeseen ja nostaa keskiöön erityisesti ne asiat, joihin maakunnassa tulisi ensisijaisesti vaikuttaa.

Tilaisuus on tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja kaavoituksen asiantuntijoille sekä muille kiinnostuneille. Tervetuloa webinaariin, näkemystäsi tarvitaan!

Ohjelmassa:

12.30 Varsinais-Suomen ilmastotyö. Tiekartta keskittyy vaikuttavimpiin toimenpiteisiin.

12.45 Viherrakenteen nykytilan kartoitus meneillään Varsinais-Suomessa

13.15 Maankäyttösektorin ilmastotiekartan kärkiteemat (luonnos)

Ilmastoviisas ja monitavoitteinen metsien hoito ja käyttö

Ilmastokestävä maankäytön suunnittelu ja kaavoitus

Osaamisen ja ymmärryksen lisääminen

Tilaisuus koostuu alustuksista, kommenttipuheenvuoroista ja keskustelusta.
Maankäyttösektorin ilmastotiekartan luonnos oli ilmastovastuujaoston käsittelyssä 10.6.2022.

Ilmoittaudu 20.9. mennessä: Maankäyttösektorin teemat ja toimenpiteet -webinaari (Webropol) Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki keskiviikkona 21.9.

Maankäyttösektorin ilmastotiekartan luonnos
Linkki Jaoston toiminnan nettisivuille (ymparistonyt.fi)

Tilaisuuden järjestävät Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -hanke / Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto ja Valonia.

Lisätietoja:

Vihreä kesäinen peltomaisema

Varsinais-Suomen ilmastotiekartta: maankäyttösektorin teemat ja toimenpiteet

Riikka Leskinen

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö (Valonia)

+358 44 907 5995