Siirry sisältöön
Haku

Valtio tukee ratkaisuja autotehtaan irtisanomisiin ja lomautuksiin

Valmet Automotive ilmoitti kesällä 2022 ja keväällä 2023 mittavista lomautuksista ja irtisanomisista. Markkinatilanteesta johtuneen työpaikkojen vähentymisen suurin vaikutus kohdistui Uudenkaupungin alueelle, mutta työpaikat vähenivät myös mm. Turussa, Laitilassa, Raumalla ja Porissa asuvilla.

Ratkaisuja tilanteeseen on haettu teollisuuden rakennemuutosryhmässä, jossa on ollut laaja edustus toimijoita eri sektoreilta sekä Varsinais-Suomesta että Satakunnasta kuten myös työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ryhmä on hahmottanut sitä, miten alueella reagoidaan äkilliseen kriisiin sekä luonut näkymää tulevaisuuden mahdollisuuksista ja toimenpiteistä.

Valtioneuvosto on tänään osoittanut tilanteen hoitamiseen ja kasvun mahdollistamiseen rahoitusta 2,2 miljoonaa euroa. Lisäksi erillisellä päätöksellä kohdennetaan Uudistuva ja osaava Suomi: EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Varsinais-Suomeen 400 000 euroa ESR+-rahoitusta. Rahoituksella tuetaan mm. työvoiman saatavuuden parantamista ja työttömyyden vähentämistä, tutkimus- ja kehittämistoimia, elinkeinorakenteen monipuolistamista sekä toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaa.

Hallitus on huomioinut tilanteen vakavuuden sekä kuunnellut hyvin alueen näkemyksiä tilanteen ratkaisemiseksi. On hienoa, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa on voitu osoittaa rahoitusta Vakka-Suomeen. Hallituksessakin nähdään mahdollisuus kasvuun ja elinkeinorakenteen monipuolistamiseen tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni työllistyy jatkossakin alueelle, painottaa teollisuuden rakennemuutosryhmän puheenjohtaja Ville Valkonen (kok).

– Valtiovallan tuen avulla voimme edistää alueen elinkeinorakenteen uusiutumista. Päätös onkin nähtävä ennen kaikkea julkishallinnon investointina, joka tuottaa uutta pysyvää kasvua ja minkä positiiviset vaikutukset näkyvät vielä senkin jälkeen, kun autoteollisuuden suhdanteet kääntyvät uuteen nousuun. Suunniteltujen toimenpiteiden positiiviset vaikutukset työllistymiseen taas heijastuvat nopeasti työttömyyden aiheuttamiin inhimillisiin ja rahallisiin kustannuksiin, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoo.

Lisätietoja:

teollisuuden rakennemuutosryhmän puheenjohtaja Ville Valkonen puh. 044 567 2201

elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen, puh. 050 601 55

elinkeinopäällikkö Petteri Partanen, puh. 040 776 0630

Kuva: Valmet Automotive