Siirry sisältöön
Haku

Turun kehätie ja Kaarinan läntinen ohitustie lähdössä liikkeelle
– Saaristomereen panostetaan

Autoja kesäisellä moottoritiellä

Hallitus on päättänyt toteuttaa vaalikauden aikana kestävää kasvua edistävän määräaikaisen 4 miljardin euron investointiohjelman. Hallitusohjelman mukaisen investointiohjelman ensimmäisten toimien käynnistämisestä päätettiin budjettiriihessä tiistaina.

Varsinais-Suomen osalta päätös koskee Turun kehätien Naantali–Raisio välin hanketta ja Kaarinan läntistä ohitustietä eli Paraisten väylää. Molemmat hankkeet ovat maakunnan elinkeinoelämän kuljetuksille tärkeitä, jopa kriittisiä.

”Hienoa, että ne nyt etenevät. Kehätien koko investointitarpeelle ei vielä löytynyt kaikkea rahoitusta, mutta merkittävä osa. Tästä voi olla tyytyväinen. Lisäksi erityisesti korkeakoulukaupungissa Turussa voidaan olla tyytyväisiä tutkimus- ja koulutuspanostuksiin,” toteaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Ville Valkonen.

Kaarinan läntinen ohitustie (Mt 180 Kurkela–Kuusisto) on osa saariston yhteyksien ja raskaan teollisuuden kuljetusten kehittämistä. E18 Turun kehätie on puolestaan Suomen tärkeimpiä ja vilkkaimpia päätieyhteyksiä. Tie kuuluu Euroopan laajuiseen ydinverkkoon ja yhdistää maakuntaa halkovat valtatiet Naantalin ja Turun sataman sekä Turun lentoaseman.

”Hallitus on tunnistanut Turun kehätien työvoiman ja kuljetusten pullonkaulana. Kehätien Raision kohdan investointi tulee saada käyntiin yhdessä Naantali-Raisio parantamishankkeen kanssa. Molemmat osuudet, etenkin Raision kohta elvyttää rakentamista, sillä hankkeessa rakennetaan pitkä betonitunneli, joka on samankaltaista työtä kuin asuntorakentaminen”, korostaa maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Raision kohdan rakentaminen voidaan käynnistää nopeasti ja Naantali-Raisio osuus viimeistään vuonna 2025. Lisäpäätöksiä hallituksen määräaikaisesta investointiohjelmasta tehdään kevään 2024 kehysriihessä, vuoden 2024 lisätalousarvioissa ja myöhemmissä neuvotteluissa. Hallitusohjelman mukaan määräaikaisesta investointiohjelmasta käynnistetään myös Turun Tunnin juna -hanke, jonka valmistelu etenee.

Budjettiriihessä korostettiin myös panostusta Saaristomeri-ohjelmaan, jolla vauhditetaan biokaasun, hiilensidonnan, biomassan ja ravinnekierron prosesseja.

”Saaristomeri on saamassa ensi vuoden budjettiin 6 miljoonan euron korvamerkityn rahoituksen. Hallituskaudelle rahoitusta on varattu yhteensä 30 miljoonaa euroa. Käynnistettävillä toimilla on olennaista saada kotieläinlanta kiertämään ja kierrätyslannoitemarkkinoille vauhtia. Tällä tavalla ravinteita saadaan ohjattua pelloille, joissa niistä on pulaa ja pois valumavesistä,” sanoo vs. edunvalvontajohtaja Malla Rannikko-Laine.

Hallitusohjelman investointiohjelma on tarkoitus rahoittaa myymällä valtion omaisuutta siten, ettei se lisää valtion velkaantumista.

Lisätietoja:

Malla Rannikko-Laine

Malla Rannikko-Laine

vt. edunvalvontajohtaja

+ 358 40 721 3429