Siirry sisältöön
Haku

Matkailuala toipuu nopeasti koronapandemiasta

Matkailu- ja tapahtuma-alat ovat pahiten koronapandemiasta kärsineiden toimialojen joukossa. Tilastokeskuksen tuottaman matkailutilinpidon mukaan matkailijoiden kulutus väheni Suomessa 6,6 miljardia euroa vuonna 2020. Vähennystä vuoteen 2019 verrattuna oli 41 prosenttia.

Pahimmin koronapandemia kuritti matkailualaa Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa kansainvälisen matkailun pysähtymisen vuoksi. Kuitenkin myös Varsinais-Suomessa matkailu- ja tapahtuma-alat yhdistävän matkailuklusterin liikevaihto lähes puolittui koronakriisin alettua. Myös alan työllisyys heikkeni jyrkästi.

Moneen muuhun alaa verrattuna matkailun ja tapahtuma-alan toipuminen käynnistyi hitaasti. Alan liikevaihto pysyi alamaissa lähes vuoden ja kääntyi kasvuun vasta keväällä 2021. Kesän 2021 aikana alan liikevaihto kuitenkin kasvoi nopeasti, ja vuoden lopulla liikevaihdon kehitystrendi oli jo lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa. Myös alan työllisyystilanne on kääntynyt kasvuun, mutta kasvu on ollut selvästi liikevaihdon kehitystä hitaampaa.

Varsinais-Suomen liitossa seurataan yritysten suhdannekehitystä kahdesti vuodessa. Osana maakunnallista matkailun tiekarttatyötä ja siihen liittyvä matkailun tiedolla johtamisen kehittämistä matkailuklusterin suhdanneseurantaa on nopeutettu neljännesvuosittaiseksi. Seurattava matkailuklusteri sisältää majoitus-, ravitsemus- ja kuljetusalan lisäksi urheilu-, huvi- ja virkistystoiminnan yritysten liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehityksen.

Lisätietoja:

Antti Vasanen

Antti Vasanen

tietopalvelupäällikkö

+358 50 410 2294